Facebook, Twitter, Microsoft og Youtube (Google-eid) har gått med på å innføre EUs regler mot hatespeech og la NGO’er og utvalgte reportere står for overvåkingen som så rapporteres til selskapene. De har lovet å handle innen 24 timer.

En av selskapene som har en policy som minner om EUs er Facebook. Det er tusen måter Facebook kan vise sin misnøye på: Ved å legge begrensninger på antall venner man kan verve, ved å hindre rekkevidden av boosting av artikler osv.

Facebook møter seg selv i døren: Det har blitt profitabelt fordi det kan tilby annonsering. Hvis det skal begynne å selektere kunder etter politiske preferanser vil det ikke bare skape bråk med kundene, også brukerne kan bli misfornøyde. Ett eksempel på det var da Facebook fjernet en video den svenske journalisten Ingrid Carlqvist laget om voldtektstallene for Sverige. Det er tallene som er eksplosive, ikke Carlqvists rapportering. Men for Facebook er det Carlqvist som er håret i suppen. Videoen ble uten varsle fjernet.

Men da hadde den allerede blitt sett av 80.000 på to dager. Facebook merket presset og la den ut igjen.

Problemet er at Facebook er ansiktsløs, det er redaktører som følger vanlige journalistiske prinsipper. Det er en blanding av børs og katedral, og katedralen er den politisk korrekte kirke som man blir tvangsinnmeldt i.

On Tuesday, the European Union (EU) announced a new online speech code to be enforced by four major tech companies, including Facebook and YouTube.

On Wednesday, Facebook deleted the account of Ingrid Carlqvist, Gatestone’s Swedish expert.

It’s no coincidence.

Ingrid had posted our latest video to her Facebook feed — called «Sweden’s Migrant Rape Epidemic.» As you can see, Ingrid calmly lays out the facts and statistics, all of which are meticulously researched.

It’s a video version of this research paper that Gatestone published last year. The video has gone viral — racking up more than 80,000 views in its first two days.

But the EU is quite candid: it is applying a political lens to their censorship, and it now has teams of political informants — with the Orwellian title of «trusted reporters» — to report any cases of «xenophobia» or «hate speech» to Facebook for immediate deletion.

It’s political censorship. It’s outrageous. And it’s contrary to our western values of free speech, political freedom and the separation of mosque and state. But in another way, it’s a tremendous compliment — the world’s censors think that Gatestone Institute’s work is important enough and persuasive enough that it needs to be silenced.

Well, not if we have anything to say about it. We raised such a ruckus about this attack that the Swedish media started reporting on Facebook’s heavy-handed censorship. It backfired, and Facebook went into damage-control mode. They put Ingrid’s account back up — without any explanation or apology. Ironically, their censorship only gave Ingrid’s video more attention.

Facebook and the EU have backed down — for today. But they’re deadly serious about stopping ideas they don’t like. They’ll be back.

Det er Gatestones grunnlegger og leder Nora Rosenwald som skriver dette.

Click here to see all of our YouTube videos so far. I want to do so many more, and with more of our experts. It’s a great way to spread our message, especially in the age of short, shareable videos.

Det er denne videoen som Zuckerberg mener du ikke må se. Er det av hensyn til ham selv eller brukeren?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂