Trygve Slagsvold Vedum da han kunngjorde at Jan Bøhler hadde gått over til dem. Det ser ut til å ha gitt uttelling for begge parter. Sp suser frem. Nå markerer Vedum avstand til tallmagien i klimaregnskap. Foto: Berit Roald/NTB

Trygve Slagsvold Vedum vil ikke bruke tid og penger på å regne ut karboneffekten av statsbudsjettet Senterpartiet går inn for. Han sier det er å fôre konsulentbransjen. I stedet vil partiet konsentrere seg om tiltak som styrker miljøet, som skog. Vedum markerer avstand til de andre partienes opptatthet av prosenter.

Høyre, Ap, SV og MDG regner på hvordan deres budsjetter for neste år vil påvirke klimaet, men Vedum svarer kontant nei på spørsmål om de vil gjøre det samme, skriver Klassekampen.

– Det vi gjør i budsjettet vårt, er å legge inn gode klimagrep som får ned klimagassutslippene. Vi har fritak for biodiesel, vi har økt satsing på skog, vi gjør mange gode grep, men vi har ikke prioritert penger på en konsulentvurdering av det, sier Vedum om det alternative budsjettet som ble lagt fram torsdag denne uka.

I 2016 gjorde Cicero senter for klimaforskning en utregning av klimaeffekten av de ulike partienes budsjettforslag. Der kom Senterpartiet dårligst ut.

Vedum sier likevel at de går inn for å nå Norges utslippsmål.

– Men å drive å regne på det, blir jo ekstremt teoretisk, sier han.

Norge har forpliktet seg overfor FN til at klimagassutslippene skal halveres innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. I 2019 hadde Norge så langt kuttet 2,3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). (NTB)

Et så ambisiøst mål som halvering innen ti år kan komme til å gå ut over økonomien. Etter pandemien er det en målsetning som kan komme til å måtte revideres.

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.