Demonstrasjon mot den nye abortloven i Warszawa 18, November 2020. På banneret står «Nå vet jeg hvorfor Agnes ikke bor her lenger», et spill på en populær sang. Foto: Agata Grzybowska/AP/Scanpix

EU-parlamentet bruker meget sterke ord om den nye abortloven i Polen. Er det virkelig slik man snakker til et medlemsland man ønsker å bevare et brukbart forhold til? Det lyder snarere som tukt. Uttalelsen tyder på at EU-parlamentet er ute av stand til å forstå andre standpunkt enn sine egne.

Det kaller rettsvesenet i Polen for politisert, men hva med rettssystemet i Vest-Europa: Er ikke det politisert?

Et konservativt abortsystem er ikke forenlig med dagens EU-system. Det må være konklusjonen. EU-parlamentets uttalelse er nok et skritt på vei mot et ultimatum til Polen: Vend om eller risiker utstøting.

– Å begrense abort fører til en økning i ulovlig, utrygge, hemmelige og livstruende aborter, står det i resolusjonen.

Der understrekes det også at de polske reglene er et de facto abortforbud.

Parlamentet kommer også med sterk kritikk av det politiske systemet i Polen og ber EU-kommisjonen granske den polske grunnlovsdomstolens avgjørelse.

– Kjennelsen er et ytterligere eksempel på en politisk overtakelse av rettssystemet og kollapsen av rettssikkerheten i Polen, står det videre.

Document ønsker å komme i kontakt med personer som har kunnskaper til å gi et mer nyansert syn på Polen og Ungarn. Det trengs. Skriv til

redaksjonen@document.no, merk brevet Polen/Ungarn.

 

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.