Julia Przylebska. Foto: Stanisław Loba / Wikimedia Commons.

EU-parlamentets fordømming av polsk abortlov er en innblanding i indre anliggender som savnet sidestykke, sier sjefen for Polens øverste domstol.

– EU har ingen myndighet til å utforme kjennelsene i et medlemslands konstitusjonelle domstol eller vurdere lovligheten av dommernes vedtak, sier Julia Przylebska til det polske nyhetsbyrået PAP.

I oktober erklærte domstolen at kvinner ikke har lov til å ta abort, selv om det ufødte barnet har store skader. Dette innebærer en innstramming av landets allerede strenge abortpraksis og har utløst store demonstrasjoner.

– Det som i praksis er et forbud mot abort, setter kvinner i fare fordi det vil føre til flere farlige, skjulte og livstruende aborter, sa EU-parlamentet i sin fordømmelse torsdag.

Parlamentarikerne ba også EU-kommisjonen gjennomføre «en grundig vurdering av forfatningsdomstolens sammensetning. Den er ulovlig, noe som gir grunnlag for å utfordre kjennelsen».

– Dette er nok et eksempel på den politiske overtakelsen av domstolen og rettsstatens kollaps i Polen, heter det i resolusjonen fra EU-parlamentet.

(©NTB)

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.