Hundrevis demonstrerte i Warszawa torsdag og fredag mot en kjennelse fra landets grunnlovsdomstol som i praksis forbyr abort. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Hundrevis av mennesker demonstrerte i Warszawa på morgenkvisten fredag etter at grunnlovsdomstolen torsdag skjerpet abortlovgivningen ytterligere.

Grunnlovsdomstolens kjennelse slår fast at det er forbudt med abort som følge av skader på fosteret.

Det innebærer i praksis at abort blir forbudt i Polen. Lovbestemmelsen som nå er underkjent, er grunnlaget for nesten alle aborter i landet, og har stått urørt siden den ble innført i 1993.

Abort vil fra nå kun være lov når kvinnens liv er i fare, og når graviditeten skyldes voldtekt eller andre ulovlige handlinger.

I Warszawa begynte demonstrasjonene torsdag foran domstolen, tross et koronaforbud mot samlinger på over ti personer. Demonstrantene gikk så i tog foran partibygget til det sosialkonservative regjeringspartiet Lov og rett (PiS).

Det oppsto mindre sammenstøt da demonstrantene demonstrerte utenfor boligen til PiS-leder Jaroslaw Kaczynski.

Kvinnerettsorganisasjoner, som er for en friere abortlovgivning, har sammen med opposisjonspolitikere uttrykt sin misnøye med kjennelsen. Selv om avgjørelsen ble tatt av grunnlovsdomstolen, anser mange utenfor styringspartiet domstolen for å være en politisert institusjon som lar seg påvirke av PiS.

Mindre demonstrasjoner fant sted i andre byer, ifølge polske medier.
Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂