Polens sentralbanksjef Adam Glapiński. Stillbilde: Janusz Jaskółka / YouTube.

I Polen forsøker Donald Tusks koalisjons­regjering å få parlamentet til å beordre en spesial­domstol til å innlede etter­forskning av sentral­bank­sjef Adam Glapiński.

Men forfatnings­domstolen fastslo at en slik etter­forskning ville være grunn­lovs­stridig, melder Financial Times.

Bakteppet for Tusks jakt på sentral­bank­sjefen er at denne står det polske Lov- og rett­ferdighets­partiets (PiS) leder Jarosław Kaczyński nær, og grunnlaget som anføres for en etter­forskning, er en rente­nedsettelse i september som Tusk mener var politisk motivert for å hjelpe PiS å vinne valget.

Spesialdomstolen det handler om, har kompetanse i saker som gjelder grunn­lovs­brudd eller kriminalitet hos statens øverste politikere og tjeneste­personer, og den kan innlede etter­forskning dersom et flertall i parlamentet bestemmer det – og et slikt flertall har Tusk etter valget i oktober.

Glapiński gjorde penge­politikk til et politisk instrument for det forrige regjeringen, lyder anklagen fra Tusk. Men forfatnings­domstolen har altså satt foten ned for etter­forskning.

Jakten på Glapiński føyer seg inn i rekken av den nye regjeringens forsøk på utrenskninger av personer med sympati for den konservative opposisjonen fra det polske stats­apparatet.

Motsetningene mellom EU-lojalister og patrioter er svært harde i Polen, og den politiske situasjonen i landet tilspisser seg raskt.

Tusk ønsker også å fjerne forfatnings­domstolens president Julia Przyłębska, men har hittil ikke lyktes i dette, opplyser Financial Times.

Polens nye regjering tyr til Biden-metoder

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.