Den polske valgvinneren Donald Tusk er i Brussel for å prøve å tine opp landets kjølige forhold til EU og få åpnet pengekrana igjen. Polen kan bli radikalt forandret under den nye regjeringen.

Mange forventet at valget i Polen ville føre til et nærmere samarbeid mellom Polen og EU. årsaken er at Tusk var nært knyttet til EU, og satt som president for Det europeiske råd fra 1. desember 2014, og ble i 2017 gjenvalgt for en ny periode til 2019. Dette var etter at han hadde sittet som statsminister for Polen i to perioder fra 2007 til 2014.

Unionen har de siste årene holdt tilbake utbetalinger til Polen som følge av deres endringer i rettsvesenet som EU mener strider mot rettsstatsprinsipper. (NTB-Reuters)

Tusk er ennå ikke innsatt som statsminister, og regjeringsforhandlingene pågår fortsatt. Men i tillegg til diskusjoner rundt rettsvesenet er det andre ting som EU bruker som begrunnelse for å tilbakeholde EU-midler. Tusk mener at dette må løses, og at det haster.

– Jeg er her som leder for opposisjonen, ikke som statsminister, men tida går. Jeg måtte gjøre dette initiativet allerede nå, fordi alle metoder må tas i bruk for å få ut pengene Polen fortjener. Også de utradisjonelle metodene, sier Tusk.

EU er ikke fornøyde med hvordan Polen ikke oppfyller klimaforpliktelser, og misliker at de ikke vil ta imot flyktninger fra andre EU-land.

At Polen har tatt imot i overkant av 1,5 millioner flyktninger fra Polen er ikke godt nok for EU.

Den sittende og snart avtroppende regjeringen i Polen, som var ledet av Lov og rettferdighets-partiet (PiS), har også blitt kritisert fordi de ikke ønsket å omfavne den innstillingen til den moderne kjønnsideologien som preger de vesteuropeiske landene i unionen.

PiS hav vært motstandere mot legalisering av eutanasi, abort, mindre skadelige rusmidler, samt registrert partnerskap blant homofile par. De har også ønsket å ta et sterkere oppgjør med landets sosialistiske fortid.

Under Donald Tusks ledelse kan Polen se frem mot store politiske og samfunnsmessige endringer,

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.