Nytt

Soldater og brannmannskaper leter søndag morgen etter overlevende i et boligområde som ble rammet av artilleriangrep i Ganja i Aserbajdsjan. Foto: Ismail Coskun/IHA via AP / NTB

Våpenhvilen mellom Armenia og Aserbajdsjan henger i en tynn tråd etter flere nye angrep i løpet av helgen.

Partene beskyldte hverandre for å stå bak intense artilleriangrep mot områder der det bor sivile.

Myndighetene i Aserbajdsjan hevder sju mennesker ble drept og 33 såret i armenske artilleriangrep mot byen Ganja natt til søndag. Ganja er Aserbajdsjans nest største by.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP så hjelpearbeidere med røde hjelmer som lette med bare hender etter overlevende i restene av et ødelagt bygg i Ganja.

De fant et nesten nakent offer, som ble lagt i en stor hvit pose mens skrekkslagne mennesker sto og så på og gråt.

– Roligere nå

Også myndighetene i utbryterregionen Nagorno-Karabakh hevdet søndag at motparten hadde gjennomført artilleriangrep mot boligområder. Selv insisterte de på at de overholdt våpenhvilen.

Tross anklagene om nye angrep var situasjonen roligere enn før våpenhvilen trådte i kraft klokken 12 lokal tid lørdag.

– Det ser ut til at det er roligere denne morgenen. Men det kan endre seg raskt, sa Arayik Harutyunyan, leder for separatistene som kontrollerer Nagorno-Karabakh, søndag morgen.

Russisk oppfordring

Det ble enighet om våpenhvilen etter samtaler i Moskva, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har bedt partene om å respektere den.

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. Men i praksis er området en selvstyrt republikk kontrollert av armenske separatister med omfattende støtte fra Armenia. Et stort flertall av befolkningen er etniske armenere.

Striden om Nagorno-Karabakh førte til krig da Sovjetunionen kollapset på begynnelsen av 1990-tallet. Situasjonen har vært konfliktfylt helt siden da, og for to uker siden brøt det igjen ut krigshandlinger.
Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.