Demonstranter i protest I Beirut. Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters

Demonstranter har stormet utenriksdepartementet i Beirut, der minst 170 mennesker er skadd under protester mot myndighetene, ifølge Libanons Røde Kors.

Tusenvis av demonstranter samlet seg lørdag i sentrum av Beirut i raseri mot den politiske eliten, som de gir skylden for å ha forvandlet byen til et katastrofeområde denne uka.

I den store folkemengden på Martyrplassen i Libanons hovedstad var det flere som vifter med løkker og krevde at de ansvarlige skal henrettes.

I utkanten brøt det ut sammenstøt mellom politi og steinkastende demonstranter som forsøkte å ta seg fram til nasjonalforsamlingen.

«Revolusjonens hovedkvarter»

Samtidig ble utenriksdepartementet i byens sentrum inntatt av en gruppe demonstranter under ledelse av pensjonerte offiserer fra den libanesiske hæren. De erklærte kontorene for «revolusjonens hovedkvarter» etter overtakelsen, som ble sendt direkte på libanesisk TV.

Brorparten av sikkerhetsstyrkene hadde rettet oppmerksomheten mot den store demonstrasjonen noen hundre meter unna. 32 mennesker er brakt til sykehus i forbindelse med protestene, og over 110 andre er behandlet for skader på stedet, melder libanesisk Røde Kors på Twitter.

Skudd avfyrt

Politiet bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at det også er avfyrt skudd, men det er uklart i hvilken forbindelse.

Libaneserne som siden i fjor har demonstrert mot korrupsjon og inkompetanse i landets ledelse, anklager de politiske lederne for å være ansvarlig for eksplosjonen tirsdag.

2.750 tonn farlig ammoniumnitrat som i over seks år hadde blitt uforsvarlig oppbevart i en lagerbygning i havna, gikk i lufta, tilsynelatende utløst av en brann.

6.000 skadde

Minst 158 mennesker har mistet livet, anslagsvis 6.000 er skadd og flere hundre tusen fikk hjemmene sine ødelagt i den voldsomme eksplosjonen, som av mange oppfattes som en direkte konsekvens av inkompetanse og korrupsjon hos makthaverne.

Fortsatt leter redningsarbeidere i ruinene etter savnede. Minst 21 er savnet, opplyste helsedepartementet lørdag.

Demonstrasjonen lørdag var den første store siden katastrofen inntraff, og arrangørene planla å holde en symbolsk begravelse for de døde. Blant de viktigste emneknaggene som er brukt på sosiale medier for å mane til protest, er #Hengdem, og aktivister har satt opp symbolske galger på Martyrplassen.

Raseri

Demonstrasjonene preges av et fortvilt raseri mot myndighetene.

– Det er hat og det er blod mellom oss og myndighetene. Folket vil ha hevn, sier den 35 år gamle demonstranten Najib Farah.

«Min regjering myrdet mitt folk», står det på et av skiltene i protestleiren som tusenvis av unge menn og kvinner har gjenreist i sentrum av hovedstaden.

Flere demonstranter ropte også «folket ønsker regimets fall» og «revolusjon», melder Reuters.

Steinkasting

– Etter at vi i tre dager har vasket, fjernet vrakrester og slikket våre sår, er det på tide å la vårt sinne eksplodere og straffe dem, sa den 28 år gamle aktivisten Fares Halabi til nyhetsbyrået AFP i forkant av protesten.

Mindre grupper med unge menn kastet stein mot sikkerhetsstyrkene.

De ble møtt med tåregass og forsøkte å klatre over sperringene over veien som leder til nasjonalforsamlingen. Demonstrantene satte senere fyr på en lastebil som var en del av veisperringen.

Flere advarsler

Hæren har kommet med en uttalelse der de minner demonstrantene på at de må opptre fredelig, holde seg unna stengte veier og unngå å angripe privat eller offentlig eiendom.

Regjeringen har lovet rask gransking av ulykken. Men befolkningens tillit til den er på et lavmål, og få tror at en regjeringsoppnevnt granskingskommisjon skal finne de virkelig skyldige.

Dokumenter viser at myndighetene visste om de farlige kjemikaliene og ble advart en rekke ganger, og at grunnleggende sikkerhetstiltak jevnlig ble brutt.

Les også: – Gud være med deg, O Fedreland

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.