To menn betrakter ødeleggelsene i havneområdet 14. august. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Scanpix

Mer enn 700 franske soldater og fartøy har kommet til Beirut for å delta i opprydningen og gjenoppbyggingen etter eksplosjonen i byens havneområde.

Det opplyser Frankrikes forsvarsminister Florence Parly, som er på besøk i Libanon.

– Denne tragedien har gjort dypt inntrykk i mitt land. Libanon har en spesiell plass i våre hjerter, sier Parly.

Den franske hjelpen inkluderer redningsarbeidere, militære ingeniører, spesialister innen bygg og reparasjon og dykkere.

Minst 178 mennesker omkom og 6.000 ble skadd i den massive eksplosjonen som rammet Libanons hovedstad 4. august, ifølge offisielle tall. Tragedien førte til rasende protester mot regjeringen, som mandag gikk av.

USA deltar i etterforskning

De franske troppene ankom samtidig som David Hale, en tjenestemann i USAs utenriksdepartement, og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtte libanesiske myndigheter i Beirut.

På torsdag kunngjorde Hale at etterforskere fra FBI skal delta i undersøkelsene av eksplosjonen. Ifølge den libanesiske kanalen LBCI, kommer FBI-etterforskerne til Beirut på søndag.

Iran advarer på sin siden mot utenlandske innblanding.

– Nærværet av utenlandske krigsskip er ikke en naturlig ting, og det er en trussel mot den libanesiske folk og deres motstandsbevegelse (Hizbollah), sier Zarif

Et fransk og et britisk marinefartøy har siden forrige uke deltatt i nødhjelpsarbeidet i Beirut.

Redusert kapasitet

Kapasiteten ved havnen i Beirut er på 30 prosent, viser en rapport fra FN.

– En foreløpig vurdering av området innenfor en 15 kilometer stor radius fra eksplosjonen viser at bare halvparten av 55 medisinske sentre har normal drift og 40 prosent har fått moderate til store skader, heter det i rapporten.

I tillegg forteller rapporten at om lag 120 skoler med 50.000 elever har fått skader som følge av eksplosjonen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.