Storbritannias statsminister Boris Johnson taler under filmingen av sin tale til nasjonen fra No 10 Downing Street etter utbruddet av koronavirussykdommen (COVID-19), London, Storbritannia, 10. mai 2020. Foto: Andrew Parsons/No 10 Downing Street/Reuters/NTB Scanpix

«Om jeg hamrer eller hamres, likefullt så skal der jamres», er ord som kan passe for Storbritannias statsminister Boris Johnson, etter at han torsdag sendte ut en Eid Mubarak-hilsen til landets muslimer. Hilsenen kom samtidig med nye og strengere koronatiltak i områder der det bor mange muslimer.

Hilsenen ble publisert på Twitter og YouTube torsdag, kvelden før muslimenes største høytid, ‘Eid ul-Adha’, på norsk oversatt med offerfesten.

Johnson som tidligere har blitt anklaget for å være islamofob og det som verre er, høster på den ene side kritikk fra folk som er motstandere av islam og deres slakteritualer, som topper seg i denne høytiden. På den andre siden anklages han for å ha skjøvet under teppet det faktum at i Storbritannia som i Norge og Sverige, er det blant muslimene og andre minoriteter koronasmitten er vanskeligst å få gjort noe.

Hans partifelle Criag Whittaker tillot seg å påpeke dette:

  •  BAME (Black, Asian, and minority ethnic (used to refer to members of non-white communities in the UK, Oxford Dictionary)

Ettersom denne kritikken kom parallelt med at Styorbritannia innførte nye og strengere korona-regler i områder der BAME-andelen er høy, varte det ikke lenge før muslimske ledere kom på banen med sin kritikk:

Vi tror ikke verken koronaen eller striden om det var passende av Boris Johnson å ønske Storbritannias muslimer til lykke med Offerfesten er over med dette, så la oss ta med Mor Åses svar til Peer, fra Henrik Ibsens mesterverk, Peer Gynt:

O, din slagsbror! Du vil læggemig i graven med din færd!

Les også:

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂