FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet (UNODC) sier koronapandemien vil presse flere ut i bruk og produksjon av narkotika. Her fra destruksjon av konfiskert heroin og marihuana i Pakistan. Foto: Reuters / Akhtar Soomro / NTB Scanpix

Narkotikahandelen gir jobb til dem som faller utenfor arbeidslivet på grunn av koronakrisen. Og trolig vil etterspørselen vokse i nedgangstiden, ifølge UNODC.

Ifølge Ghada Waly, som leder FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet (UNODC), rammer krisen verdens fattige, som er mer utsatt for narkotikabruk, smugling og jobb med narkotikaproduksjon.

– Sårbare og marginaliserte grupper, ungdommer, kvinner og de fattige betaler prisen for verdens narkotikaproblem, sa hun på en pressekonferanse da kontoret lanserte sin årlige narkotikarapport forrige uke.

Opium i Afghanistan

Ingen land i verden produserer mer opium enn Afghanistan, som står for over 80 prosent av den globale produksjonen.

Innhøstingen, som startet i mars, ble først spolert fordi pakistanske arbeidere ikke fikk krysset grensa. Men afghanere som mistet jobben på grunn av covid-19, i særlig grad kvinner, har tatt over arbeidet, heter det i det kontorets rapport.

Globalt ble jordbruksarealet for opiumdyrking redusert med 30 prosent til 240.800 hektar i fjor, men opiumproduksjonen holdt seg stabil på 7.619 tonn på grunn av gode avlinger.

Utnytter koronakrisen

Ifølge UNODCs forskningssjef Angela Me ser grupper som er involvert i smugling av narkotika, som Taliban i Afghanistan, koronakrisen som en mulighet til å stramme grepet ytterligere om områdene de opererer i, og menneskene som lever der.

UNODC advarer også om at «den overhengende økonomiske krisen kan føre til at flere bønder enten øker eller begynner med kokadyrking i alle de store kokainproduserende landene» i Latin-Amerika.

Me forklarer at de kriminelle gruppene kan framstå som en økonomisk forsørger i en tid med stor usikkerhet.

– Organiserte kriminelle grupper har utnyttet covid-19, er dommen.

Hun advarer om at de store pengemengdene regjeringer verden over har satt av til å bekjempe pandemiens økonomiske ringvirkninger, vil bli brukt av slike grupper til å infiltrere den lovlige økonomien.

Lettere tilgang

Transportrestriksjoner har stukket kjepper i hjulene for den globale smuglerkjeden, noe som har ført til stadig voksende lagre med narkotika, som igjen kan bety en farlig overflod på markedet, advarer FN-kontoret.

Når restriksjonene en gang løftes, kan det føre til økt tilgang til billig narkotika med høy renhet og dermed økt fare for overdoser, heter det.

Basert på lærdom fra den globale finanskrisen i 2008 antar UNODC at den nåværende nedgangstiden kan føre til mer narkotikabruk og et skifte i retning av billigere rusmidler.

I Europa kan det virke som nedstengningen har ført til økt cannabis-etterspørsel, ifølge rapporten, som viser til store beslag i Midtøsten og Nord-Afrika.

 


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.