Klimaendringer rammer arbeidet med å bekjempe tre av verdens dødeligste smittsomme sykdommer, advarer lederen for det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.

Internasjonale tiltak for å bekjempe sykdommene har i stor grad kommet seg etter å ha blitt hardt rammet av covid-19-pandemien, ifølge fondets resultatrapport for 2023 som ble offentliggjort mandag. skriver Reuters.

Men de økende utfordringene knyttet til klimaendringer betyr at verden sannsynligvis ikke vil nå målet om å utrydde aids, tuberkulose og malaria innen 2030 uten «ekstraordinære tiltak», sier Peter Sands, administrerende direktør for det globale fondet.

Det finnes positive sider, sa han. I 2022 ble for eksempel 6,7 millioner mennesker behandlet for tuberkulose i landene der det globale fondet investerer, flere enn noen gang tidligere, og 1,4 millioner flere enn året før. Fondet bidro også til at 24,5 millioner mennesker fikk antiretroviral behandling mot hiv, og delte ut 220 millioner myggnett.

Men i en uttalelse som følger rapporten, sier fondet at det å komme tilbake på sporet etter pandemien har blitt «mye mer utfordrende på grunn av en kombinasjon av sammenkoblede og kolliderende kriser», inkludert klimaendringer.

Dette får du ikke høre om klimaendringene

For eksempel sprer malaria seg til høylandsstrøk i Afrika som tidligere var for kalde for myggen som bærer den sykdomsfremkallende parasitten.

«Ekstreme værhendelser som oversvømmelser overvelder helsetjenestene, forflytter lokalsamfunn, forårsaker økt smitte og avbryter behandlingen mange steder», heter det i rapporten.

«I land som Sudan, Ukraina, Afghanistan og Myanmar har det også vært svært vanskelig å nå frem til utsatte befolkningsgrupper på grunn av usikkerhet», heter det videre.

Men ifølge Sands er det fortsatt håp, blant annet takket være innovative verktøy for forebygging og diagnostikk. Denne uken er det et toppmøte om tuberkulose i FNs generalforsamling, og talsmennene håper på mer fokus på sykdommen.
Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.