NTB

Billig og rask produksjon av syntetisk narkotika har endret markedet i hele verden radikalt, med dødelig resultat, ifølge en FN-rapport.

Rapporten er utarbeidet av FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC).

– Fentanyl har dramatisk endret opioidmarkedet i Nord-Amerika, skriver UNODC.

I 2021 var det syntetiske stoffet involvert i mesteparten av de 90.000 opioidrelaterte overdosedødsfallene i Nord-Amerika.

Ifølge FN er det også tegn på at krigen i Ukraina kan utløse en økning i produksjonen og handel med syntetisk narkotika.

UNODC viser til at den dramatiske nedgangen i dyrking av opiater i Afghanistan som følge av Taliban-styrets forbud sannsynligvis kan føre til et skifte mot produksjon av syntetisk narkotika.

– Vi må øke innsatsen mot narkotikaligaer som utnytter konflikter og globale krisen til å utvide dyrkingen av ulovlige rusmidler, særlig syntetiske, sier UNODC-direktør Ghada Waly.

Ifølge rapporten brukte over 296 millioner mennesker narkotika i 2021, en økning på 23 prosent på ti år. Tallet på personer med rusmiddelbrukslidelser har i den samme perioden økt 45 prosent, til 39,5 millioner.

Bare én av fem fikk hjelp i 2021, ifølge FN.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.