Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad ser det som en gevinst at det kommer færre søknader om tvillingaborter fra utlandet nå, selv om de søknadene ikke har ført til noen fosterreduksjon verken før eller nå. KrF er opptatt av å stoppe muligheten til å abortere ett eller flere av fostrene ved tvilling- eller flergraviditet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ingen av Norges nye abortnemnder har siden innføringen i fjor sagt nei til noen av søknadene om fosterreduksjon. Men søknader fra utlandet har nesten opphørt.

Det er Aftenposten som melder hvordan KrFs seier i kampen om innstramning i abortloven så langt bare har medført færre henvendelser fra utlandet.

– Det var viktig for KrF at selvbestemt tvillingabort ikke skulle være tillatt i Norge. Antallet fosterreduksjoner betyr selvsagt noe, men det var viktig å presisere at ikke et tvillingsvangerskap i seg selv gir grunn til abort, sier fungerende KrF-leder Olaug Bollestad.

Det er 26 abortnemnder i landet, og ingen har avslått noen søknader om fosterreduksjon siden lovendringen trådte i kraft 1. september i fjor. I denne perioden på ni måneders har det vært 15 fosterantallsreduksjoner, inkludert såkalt selektive fosterantallsreduksjoner. De selektive er utført av medisinske årsaker. Dette er på nivå med årene 2017 til 2019, som er i snitt 20 i året.

Bollestad kaller færre søknader fra andre land «en gevinst», selv om de søknadene ikke førte til aborter, verken før eller etter lovendringen.

– Presiseringen i lovverket var viktig for KrF. Etter 2016 fremsto det som om Norge var et av de mest liberale landene i Europa, og da gikk antall søkere opp, sier Bollestad.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.