KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland mener fostre har en ukrenkelig menneskerett helt fra unnfangelsen, men allikevel ber han moderpartiet om å gi opp kampen mot dagens abortlov.

Det var under et pågående sentralstyremøte i KrF Bjuland tok opp dette spørsmålet.

– Jeg synes det er fryktelig vanskelig å gi støtte til dagens abortlov, som ikke gir fosteret noe rettsvern mellom uke 0 og 12. Men jeg har kommet fram til at vi ikke har noe bedre alternativ. Det er den vanskeligste politiske beslutningen jeg har tatt, sier Bjuland til VG.

Bjuland og ungdomspartiet til KrF  ber partiet å gjøre dramatiske grep for å komme over sperregrensen.

– Vi har lagt bak oss et krisevalg på 3,8 prosent. Det er en vanskelig situasjon og vi må snu hver stein for å få snudd skuta, slår han fast.

Bjuland opplever KrF som utydelig i en del debatter, og mener KrF må bli tydeligere i enkelte spørsmål. Dette inkluderer også abortspørsmålet. Det har faktisk vært uklart hva KrF egentlig står for, mener KrFU-lederen.

– Vi har i abortsaken vært mer opptatt av ro på landsmøtet enn en programformulering som er tydelig. Det har vært ulne kompromiss, som skaper splittelse og uenighet når det blir prøvd i debatt. I høst opplevde jeg at folk ikke forsto hva vårt primærstandpunkt var, sier Bjuland.

Nei til tredje kjønnskategori

Bjuland vil at partiet blir enda tydeligere på en konservativ linje i kjønnsspørsmålet.

– Vi må si nei til tredje kjønnskategori og øke aldersgrensen for kjønnskorrigerende kirurgi fra 16 til 18 år. Der må partiet være tydelig på at vi vil ha et strengt lovverk for irreversible inngrep.

Abortspørsmålet har også gjort seg gjeldende for moderpartiet i veien videre, ifølge Dagbladet. Avisen erfarer fra sine interne kilder at det brygger opp til storm i KrF.

To spørsmål gjorde seg særlig gjeldende på møtet, erfarer Dagbladet: Hva slags saker skal KrF markere seg på? Og hva slags profil skal KrF ha i abortspørsmålet?

For ett år siden sa daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at han ville ha et strammere abortlovverk.  Men da Olaug Bollestad tok over som KrF-leder, sa hun at hun ville beholde dagens abortlov.

Ifølge NTB kommenterer Bollestad arbortspørsmålet slik etter utspillet fra KrFU-lederen. Hun siar at KrFU må ta sine egne beslutninger, men at KrF skal beholde prinsippene om å sikre rettsvernet for livet fra livets begynnelse til livets slutt.

– Så er jeg som KrF-leder opptatt av å jobbe for gjennomslag der hvor det er mulig. Nå betyr det å si et tydelig nei til en utvidelse av abortloven som mange partier tar til orde for, sier Bollestad.

– Engasjementet rundt å bidra til å forebygge uønskede svangerskap og redusere antall aborter deler vi med KrFU, sier partilederen.



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.