KrF-leder Olaug Bollestad på KrFs landsmøte på Hamar. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

Rødt tar til orde for en ny abortlov, der bruk av abortnemnder fjernes helt. KrF-leder Olaug Bollestad kaller forslaget for uklokt.

Forslaget som innebærer en ytterligere liberalisering av abortloven, ble vedtatt på Rødts landsmøte lørdag. I uttalelsen heter det at abortnemndene hører fortiden til. Det skal bli enda enklere å ta abort.

Dette for et annet, lite parti til å reagere, nemlig KrF-leder. Et slikt forslag går rett inn i en av KrFs aller viktigste kjernesaker, og er sterkt i strid med partiets verdisyn. Slik sett er reaksjonen nokså forutsigbar.

Partileder  Olaug Bollestad sier til NTB at hun mener Rødts forslag vil føre til at kvinner blir stående alene med vanskelige valg:

– Hvis nemndene oppleves som et forhør eller en domstol, så må vi gjøre noe med det. Men å fjerne muligheten for kvinner som er i en vanskelig situasjon, det synes jeg er uklokt. Det blir å la kvinner stå med et ansvar og et vanskelig valg helt alene.

KrF-lederen mener man heller må gjøre noe med innholdet og den opplevelsen kvinner har av nemndene:

– Jeg har møtt mange kvinner som også opplever det motsatte, nemlig at nemnder slår ring om kvinner som har vanskelige valg. Og det er min tanke, at vi skal slå ring om kvinnene og hjelpe dem med å sortere tankene når det er vanskelig. For dette er et ufattelig vanskelig valg for alle kvinner, sier Bollestad

Helsepolitisk talsperson i Rødt, Seher Aydar, mener derimot at nemndene ikke er et omsorgstiltak, slik Bollestad gir uttrykk for. Hun hevder dagens ordning er en form for umyndiggjøring av kvinner:

– I nemndene blir gravide satt under vergemål. Det gir ingen mening at kvinnens rett til å bestemme over sin egen kropp blir flyttet fra henne til en nemnd. Det kan vi ikke akseptere, sier Aydar i en uttalelse til NTB.

– Det er kvinnen som kjenner sin situasjon best og er best i stand til å vurdere om hun vil avslutte svangerskapet eller ikke. Flere land har mer selvbestemmelse enn Norge. Det på tide å modernisere abortloven vår. Vi må styrke selvbestemmelsen og fjerne nemndene, sier hun

Mange vil mene at det er nokså uvesentlig hva de to partiene mener. KrF mindre enn noensinne, og kjemper med å komme seg over sperregrensen, men Rødt er et temmelig ytterliggående fløyparti langt unna maktposisjoner. Men i det parlamentariske systemet har de begge mulighet til å havne i såkalte vippeposisjoner, og kunne presse gjennom sine synspunkter.

KrF har også en sjanse for å få plass i regjering på nytt, da det er et uttalt mål for Høyre-leder Erna Solberg å danne en bredest mulig koalisjon på borgerlig side.

Les også: 

KrF i fritt fall før landsmøte: Partileder Bollestad fortsatt optimistisk

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.