Senterpartiet har tradisjonelt vært konservative i abortspørsmål. Men nå sier lederne for Senterungdommen og Senterkvinnene at de er positive til heving av abortgrensen til 18 uker. Man definerer det som en utvidelse av kvinners rett til selvbestemmelse.

Lederne for Senterungdommen og Senterkvinnene ønsker å utvide abortgrensen fra 12 til 18 uker, i tråd med regjeringspartner Ap’s syn og i strid med Sp selv.
Senterungdommen har i likhet med moderpartiet programfestet at abortgrensen skal være på tolv uker. Men Senterungdommens leder Andrine Hanssen-Seppola er personlig for utvidelse.
– For meg er det kvinnen sin rett til å bestemme over egen kropp som veier tyngst. Og da har jeg landet på at jeg ønsker å fjerne nemndene og ha en abortgrense på 18 uker, sier hun til Altinget.
Senterkvinnenes leder Wenche Skallerud sa på Senterkvinnenes landsmøte i mars at hun mener «det er kvinnen som skal ha det siste ordet» om abort fram til uke 18.
Hun sier til Altinget at diskusjonen har ligget i dvale i Sp i mange år, men at det nå er bevegelse i saken. Partiet burde ha startet intern debatt på et tidligere tidspunkt, mener Skallerud.
Sp’s nestleder og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim ønsker ikke å uttale seg om abort overfor Altinget nå. Men i 2021 ga hun uttrykk for sitt syn overfor TV 2.
– Jeg mener det er på tide å fjerne abortnemndene fram til 18. uke. Abortnemndene har utspilt sin rolle. Og kvinnene skal ikke måtte forholde seg til den institusjonen, sa Tvinnereim.
Regjeringen varslet i forrige uke at den vil legge fram forslag til ny abortlov, men så langt er det usikkert når det skjer og når saken skal behandles i Stortinget. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.