Guillaume Roquette. Stillbilde: LCI / YouTube.

Da opprørspolitiet måtte settes inn i Dijon for å gjenvinne kontrollen over byen etter herjinger og sammenstøt som involverte tsjetjsenske og nordafrikanske gjenger, gjenoppdaget Frankrike virkeligheten, skriver Guillaume Roquette, som er redaktør for Le Figaro Magazine, fredag i en lederartikkel i den konservative avisens ukemagasin.

Så tok virkeligheten revansj. I to uker ravet Frankrike rundt og trodde det var USA, rettet grunnløse beskyldninger mot politiet (noe også den ansvarlige statsråden gjorde), anklaget hele landet for å være rasistisk og gav ordre til å knele i anger. Helt til ekte opptøyer plutselig brakte oss tilbake til den virkelige verden.

Sammenstøt mellom tsjetsjenere og nordafrikanere er ikke noe nytt, skriver Roquette, for Dijon har vært åsted for territoriell krig mellom narkogjenger i årevis.

Men det som er nytt, fortsetter han, er at mediene ikke har tiet om den etniske opprinnelse til voldsmennene. De har spart seg for sedvanlige omskrivninger som «ungdommer fra byene» eller «innbyggere fra sensitive nabolag».

De minner oss om at det ikke er politiet, men gangstere som står bak volden i Frankrike.

Og da politiet på et vis klarte å gjenopprette orden etter flere dagers rådvillhet, var det ingen kjente skuespillere eller sangere på jakt etter oppmerksomhet som kalte dem rasister. Virkeligheten var sterkere enn fantasien.

Vi slapp også å høre det vanlige tøvet om at offentlige myndigheter har vanskjøttet byen, skriver Roquette. Flere titalls millioner euro har nylig blitt brukt på ansiktsløftning av det urbane miljøet. I stedet har man fått øynene opp for at lokalmyndighetene har latt en korrupt og etnisk basert mafiakultur få fotfeste i byen. Narkogjengene har hatt følelsen av politisk beskyttelse.

Le Figaro-redaktøren sier det på tide å trekke en linje mellom innvandringen og kriminaliteten.

Mange franskmenn oppdager nå at ankomsten av tsjetsjenske flyktninger har skapt ny kriminalitet fra Nice til Strasbourg. Hvorfor skal vi fortsette å holde grensen åpne når vi ikke lenger er i stand til å assimilere nye mennesker?

Frankrike er ille ute, men har i det minste fremtredende tenkere og journalister som sier tingene som de er.

Det er ikke lett å tenke seg at noen i ledelsen hos Aftenposten, VG eller NRK kunne ha formulert seg som Roquette gjør. De fortsetter i stedet fordummingen av sitt publikum.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.