Makaveli Lindén (20), som er siktet for drapet og ranet på Majorstuen, er på plass i retten i Dijon i Frankrike. Han blir begjært varetektsfengslet i 40 dager.

20-åringen ankom retten med bind for øynene, eskortert av maskert sivilt politi.

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin sier til Dagbladet at han har hatt saken mot Lindén siden onsdag morgen.

– Jeg har forberedt siktelsen. Jeg vil begjære ham fengslet i 40 dager, som er perioden norske myndigheter har på å sende over dokumenter. Det er europeisk standard, sier Labonne-Collin.

Statsadvokaten forteller at Lindén vil bli brakt til hans kontor.

– Jeg vil fortelle at han er begjært utlevert og at vi vil ha ham i fengsel. Deretter kommer saken til en dommer, som fatter beslutningen om fengsling, sier han.

Rettsdokumentene vil bli sendt til både svenske og norske myndigheter.

Ikke samarbeidsvillig

– Han er ikke samarbeidsvillig. Han er aggressiv, opphisset og nervøs, sier visepolitimester Olivier Dupas i Dijon til Aftenposten. Han legger til at en utlevering til Norge kan ta noen uker.

– Politiet jobber nå med utleveringsbegjæringen. Den må sendes via Oslo statsadvokatembete, Riksadvokaten og Justisdepartementet. Siktede vil bli fengslet i Frankrike. Ingen fra norsk politi og påtalemyndighet tar del i dette, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt, som er påtaleansvarlig i saken.

Politiet håper å få sendt av gårde begjæringen om utlevering onsdag. De vurderer å sende ned norsk politi som kan avhøre siktede i Frankrike.

– Hvor lang tid det vil ta å få ham utlevert, avhenger om han sier seg enig i det, sa Hatlo på pressekonferansen i Politihuset i Oslo tirsdag kveld. Om ikke kan det drøye før 20-åringen er på plass i et norsk fengsel.

Etterforskningen pågår fortsatt for fullt i Norge.

Pågrepet på jernbanestasjonen

Lindén ble pågrepet på jernbanestasjonen i den østfranske byen tirsdag ettermiddag.

Ifølge de politiopplysningene som er kommet fram til nå, rømte 20-åringen tilbake til hjembyen Uppsala etter drapet og reiste videre derfra.

Aftonbladet skrev tirsdag at mobilen hans ble sporet til Belgia søndag. Samarbeidet med belgisk politi førte videre til Frankrike. Sentrale franske politimyndigheter kontaktet deretter det lokale politiet i Dijon som rykket ut til jernbanestasjonen og pågrep ham.

Politihunder og pansrede kjøretøy

Jourhavende på politihuset i byen sa tirsdag kveld at pågripelsen fant sted klokka 16.30. Fem minutter senere mottok politiet i Oslo beskjed fra sine franske kolleger om pågripelsen.

– Han kom nordfra med toget, fra Châlons-en-Champagne. Pågripelsen ble utført av sivilt politi og gikk rolig for seg, men de fikk støtte av innsatsstyrken, sa jourhavende.

Nettavisen har fått opplyst at hundepatruljer og pansrede kjøretøy var på plass utenfor togstasjonen.

20-åringen har vært internasjonalt etterlyst siden fredag i forrige uke. Lindén er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) mandag forrige uke, samt for å ha begått et grovt ran tidligere samme dag.

 
Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!