Tavle

Nordstrand Steinerskole. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nå er det tid for skoleavslutninger i by og bygd her i vårt vakre, langstrakte land. På ett jeg nylig deltok på, ble jeg minnet på hvor fantastisk flott relasjonen mellom lærere og elever kan være, når den er på sitt beste.

Det er dypt rørende å være vitne til hvordan begge parter viser glede, takknemlighet og stolthet over hva de har oppnådd sammen.

De kan ligne på et forelsket par, som ikke klarer å finne noe negativt om den andre.

Så tenkte jeg også at det gode fellesskapet i et klasserom er sårbart. Lærerne er for eksempel avhengig av at de har elever som er tilsnakkendes, som har hatt en god primærsosialisering som sosiologene kaller det. Felles språk, referanser, holdninger og verdier gjør kommunikasjon og prioritering enklere.

Det er åpenbart at relasjonen mellom lærer og elever ikke kan blomstre samtidig med masseinnvandring fra klanbaserte og førmoderne kulturer. Å bevare gode læringsmiljø er enda et argument for å endre innvandringspolitikken. Vi må beskytte forutsetningene for at sosiale idyller kan videreføres til nye generasjoner.

 

 

Kjøp Klanen her!