Justisminister Monica Mæland og Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm lytter til Erna Solberg under fremleggelsen av den reviderte handlingsplanen mot ekstremisme 17. juni. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Regjeringen la frem sin nye reviderte handlingsplan mot ekstremisme onsdag. Erna Solberg benyttet anledning til noen filosofiske betraktninger.

– Ingen blir født terrorist. Det er noe man blir når man får inntrykk av at alle veier er stengt, sier statsminister Erna Solberg (H).

Dette var en meget terapeutisk fortolkning. Potensielle terrorister er ofre. Det er altså ikke noe «der ute» som har en påvirkningskraft som gjør at mennesker av egen fri vilje velger terrorismen?

Siden terrorister mangler utveier, gjelder det for myndighetene å skaffe dem tilbud. Det er det den reviderte handlingsplanen legger opp til.

– Det er sånn at noen kommuner, dessverre, har mye erfaring med arbeid med radikaliserte personer, mens andre har lite. Derfor har vi besluttet å etablere en nasjonal veilednings- og ressursfunksjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Også for Nav er det etablert en nasjonal veiledningsfunksjon.

– Vi vet at mange høyreekstreme er godt voksne personer, og en stor del av de har liten eller ingen tilknytning til arbeidslivet. Det disse voksne trenger, er meningsfulle aktiviteter å fylle dagene med. Nav møter i det daglige veldig mange av disse personene, og derfor skal vi etablere en nasjonal veiledningsfunksjon for Nav, sier hun videre. (NTB)

Tror virkelig Mæland at «meningsfulle aktiviteter» vil få folk på andre tanker? Med et slikt utgangspunkt kan resultatet bli magert. Det virker som om myndighetene ikke tør ta inn over seg hvorfor folk blir radikalisert, enten det er islamister eller folk på høyresiden. Hva er det som gjør at folk radikaliseres? Har det noe med samfunnsutviklingen å gjøre?

Den tanken synes ikke å streife regjeringen og forskningsmiljøene som får millioner slengt etter seg til forskning. En del av pengene går til overvåking og sensur, noe som øker motstanden.

Dette er det heller ikke lov å si.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.