Mistet TV-jobb etter kritisk Twitter-melding om Black lives matter: Den svenske musikkjendisen Alexander Bard. Foto fra Facebook.

Svensk TV4 avslutter nå samarbeidet med den kjente og frittalende musikkprofilen Alexander Bard som dommer i programmet «Talang». Han skal ha ytret kritikk på Twitter mot Black lives matter-bevegelsen. Bard varsler at dette bare er begynnelsen, og at det vil komme enda sterkere uttalelser fra ham.

Det står dårlig til med «mangfoldet» i det svenske ytringsrommet. Den som uttrykker ukorrekte meninger, får fort svi så det kjennes. Nå har Alexander Bard blitt «offentlig straffet» for å ha ment noe man ikke bør mene i flerkulturens høyborg, Sverige.

Alexander Bard er en profilert skikkelse i svensk musikkliv, og har bakgrunn både som musiker i bandet «Army of Lovers», og har vært jurymedlem i ulike musikkonkurranser. De senere årene har han vært knyttet til programmet «Talang», som er den svenske versjonen av «Norske Talenter».

Bard har også tidligere vært i søkelyset for usminkede uttalelser om både deltakere i talentkonkurranser og om politiske spørsmål. Nå har han etter en del svenskers smak gått for langt. Han må ha trodd at Sverige er et demokrati, og slikt gjør man ikke ustraffet.

Ifølge VG er hans dommerkollega Bianca Ingrosso (25) blant dem som krevde hans avgang i juryen, etter å ha lest et innlegg han publiserte på Twitter.

«Der gikk han ut mot Black Lives Matter-bevegelsen, og sa blant annet at «dersom svarte liv ønsker å bety noe, så må svarte liv ta seg sammen, studere hardt, gå på arbeid, tjene sine egne penger istedenfor å avhenge av velferdssystemet», skriver VG.

Først skal TV4 ha forsøkt å avvise kritikken, ved å påpeke at det ikke er deres sak hva Bard mener privat i sosiale medier. Det er nok etter manges mening et naturlig standpunkt å innta for en arbeidsgiver, når det kommer krav fra utenforstående om at ansatte må sies opp grunnet helt private forhold.

«….uttalte TV4s kommunikasjonssjef Charlie Forsberg til Aftonbladet at de ikke ville svare på hva talent-dommeren mente privat eller på sine plattformer i sosiale medier.»

Dette standpunktet ble så møtt med hard kritikk, ikke minst fra enkelte kjente fotballspillere:

«Innlegget har ført til sterke reaksjoner i Sveriges fotballmiljø – blant annet fra stjerner som Alexander Isak og Robin Quaison.»

«Jeg krever at TV4 tar stilling til saken og handler, jeg kommer til å boikotte alt som er koblet til TV4», skriver fotballprofilen Robin Quaison i et innlegg på Instagram.

Merkelig nok har åpenbart en håndfull svenske fotballspillerne fått innta en posisjon som autoriteter i denne saken. Når de taler, tier resten. I hvert fall la svensk TV4 seg paddeflate etter fotballspillernes utspill, og kunngjorde ifølge VG lørdag kveld at Alexander Bard er løst fra sine oppgaver i kanalen. Han kan bare pelle seg ut på gaten.

« TV4 har vært i kontakt med Alexander Bard i løpet av kvelden og har kommet frem til at det ikke passer at han forsetter som jurymedlem i «Talang», sier programmets produsent Lotta Edvardsson til Aftonbladet.»

Ledelsen i TV4 trodde kanskje de viste «gode holdninger» på denne måten, ved å jatte med høyrøstede fotballspillere og andre synsere. Det de først og fremst demonstrerte, var en nesten motbydelig prinsippløshet og feighet.

Alexander Bard selv er oppgitt over reaksjonene:

Ifølge VG kritiserer han det han kaller «tik-tok-ungene», og henviser til den nokså lettbente nettjenesten Tik Tok som er blitt populær blant barn.  Han mener noen mennesker nå ville ha ham sparket og straffet, uten at de har satt seg inn i hva han egentlig har skrevet og hva det er han står for i saken.

Bard har imidlertid ingen planer om å slutte å være kontroversiell. Han varsler tvert imot enda sterkere utspill fra høsten av, når han ikke lenger er underlagt TV4. Nå skal han legge inn et nytt gir, og virkelig settefarge på debatten i Sverige, Han lover fyrverkeri:

«Denne Twitter-meldingen er ingenting mot hva jeg kommer til å stille med i høst», sier han til Aftonbladet.

Bard er ikke den eneste som denne uken har mistet en profilert stilling i svensk offentlighet, grunnet politiske meninger.

Nylig fikk tidligere Aalesund-trener Sören Åkeby (68) sparken fra den svenske fotballklubben Østersund, etter å ha spredt det som omtales som «fremmedfiendtlig innlegg i sosiale medier, som bryter med Östersunds verdier». Det er VG som beretter om også denne, nokså parallelle saken.

Åkeby skal ha vært kritisk til svensk innvandringspolitikk, og de konsekvensene denne har i form av kriminalitet i det svenske samfunnet. Han skal ha oppfordret til «motstand» mot innvandringspolitikken som føres i dagens Sverige.

Det synspunktet kostet ham jobben i ledelsen av Østersund fotballklubb.

Man kan mene at både Bard og Åkeby med fordel kunne ordlagt seg bedre i debatten. De er begge svært krasse i sine utspill, spesielt har Åkeby gått nokså langt.

Men ingen av dem har uttalt noe det ikke bør være rom for innenfor rammene av et demokrati, og det er langt unna å være snakk om brudd på svensk lov. Det at noen «ikke liker» det man sier og mener, bør ikke være nok til at man mister sitt levebrød. Det er faktisk helt uhørt.

Ingen kan i fullt alvor mene at det er «bra for demokratiet» at mennesker ikke våger å si sin mening, i frykt for å miste jobben.

Dette er en skremmende utvikling, og vi har sett liknende saker også her i Norge.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.