Jean Raspail (1925–2020). Foto: Fabrice Bluszez / Wikimedia Commons.

Den franske forfatteren Jean Raspail døde på Henry Dunant-sykehuset i Paris lørdag, melder Le Figaro. Raspail ble født den 5. juli 1925, og rakk nesten å bli 95 år innen han gikk bort.

Forfatteren har skrevet flere titalls bøker, men er fremfor alt kjent for romanen De helliges leir fra 1973, der Raspail ser for seg at en flåte av skip med en million fattige indere kommer sjøveien til Frankrike.

Boken solgte i hundretusenvis av eksemplarer i Frankrike, og har siden kommet opp i nye opplag på flere språk. På verdensbasis måles antall solgte bøker siden første utgivelse i millioner. 2011-utgaven havnet på bestselgerlistene i Frankrike. Document Forlag utgav romanen på norsk i 2016.

Romanen har ofte vært stemplet som rasistisk, noe Raspail selv bestandig avviste kontant. President Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon refererte flere ganger til romanen da han kommenterte migrasjonsbølgen til Europa fra 2015. Documents utgivelse avstedkom også en viss debatt, med forutsigbare bidrag fra noen usual suspects.

Det som slår en under lesningen av romanen i dag, er hvor mange likhetspunkter det finnes mellom Raspails fantasi og det som utspilte seg i virkeligheten mer enn førti år senere.

Det gjelder ikke minst den offentlige samtalen og adferden til politikere, journalister, aktivister, prester, skolelærere og velmenende godhetsposører. Ikke sjelden handler det om nesten ordrett sammenfall.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.