Det nybygde hangarskipet INS Vikrant. Foto: AP Photo/Melton Antony

Fredag innviet India offisielt sitt første hjemmebygde hangarskip. Landet forsøker å møte utfordringen fra Kinas mye større og voksende marineflåte.

Hangarskipet har fått navnet INS Vikrant, et ord fra sanskrit som betyr mektig eller tapper.

NTB-AP forteller at dette er det andre hangarskipet i den indiske flåten. Det første, INS Vikramaditya, ble innkjøpt fra Russland i 2004 for å forsvare områder i Det indiske havet og Bengalbukta.

Det første, indiske hangarskipet har vært omdiskutert, da det altså er en oppgradert utgave av det tidligere sovjetiske fartøyet Admiral Gorshkov, i den etter hvert temmelig utdaterte Kiev-klassen.

Dette skipet opererte under den kalde krigen, og ble tatt ut av tjeneste og forsøkt solgt i 1996. Blant en del kjennere har sovjetiske, og siden russiske, hangarskip vært omtalt svært kritisk, nærmest som en vits.

Det nye hangarskipet INS Vikrant Gorshkov skal holde en helt annen teknologisk og operativ standard. Det er 262 meter langt, og er designet av den indiske marinen og bygget ved verftet Cochin sør i landet.

Prisen for skipet skal etter diverse overskridelser ha landet på mellom 20 og 30 milliarder norske kroner. Skipet skal kunne ha 30 kampfly om bord.

Innvielsen av INS Vikrant er et ledd i Indias markering av 75 års uavhengighet fra Storbritannia.

Statsminister Narendra Modi understreket under seremonien at India nå er medlem av en eksklusiv klubb av land som har et nasjonalt hangarskipsprogram.

Hangarskip har overtatt plassen til slagskip som den viktigste skipsklassen i større mariner. Det er i dag et lite antall land som har hangarskip, med disse som de viktigste: USA, Frankrike, Storbritannia, Russland, Kina og altså India.

De fleste land anser det som lite hensiktsmessig å anskaffe slike skip, da de er svært kostbare både å bygge og drive. Dessuten vil senkning av et slikt skip i en eventuell krigssituasjon være et uhyre smertelig tap, for som kjent kan alle skip senkes.

Les også: 

Kina har langt større ambisjoner enn Taiwan

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.