Den britiske statsministeren Boris Johnson ønsker å gjøre India mindre avhengig av Russland ved å utvide det økonomiske og militære samarbeidet mellom de to landene.

– Relasjonene mellom Storbritannia og India har aldri vært så gode som de er nu, sa Johnson under en seremoniell mottagelse i presidentpalasset i New Delhi idag.

– Vi oppretter en åpen generell eksportlisens spesifikt for India, hvilket reduserer byråkratiet og leveringstiden for forsvarsmateriell, sa Johnson. Storbritannia og India vil også fullføre en frihandelsavtale innen utgangen av året.

Rett etter ankomst til India igår sa Johnson at han var klar over de nære båndene mellom India og Russland:

– Vi er nødt til å avspeile denne virkeligheten. Jeg skal snakke om det med Narendra Modi.

Modi har kalt situasjonen i Ukraina «veldig bekymringsfull», men har så langt ikke kritisert Russlands president Vladimir Putin. India avsto fra å stemme da FNs generalforsamling denne måneden suspenderte Russland fra Menneskerettighetsrådet.

Modi har også reagert kjølig på presset fra USAs president Joe Biden for å dempe importen av russisk olje.

Den britiske High Commission sa fredag ​​sa at Storbritannia forventes å tilby India samarbeid på neste generasjons forsvars- og sikkerhetssystemer på fem områder – land, sjø, luft, rommet og cyber – for å møte komplekse nye trusler.

Dette inkluderer tilgang til det beste av britisk kunnskap når India bygger nye jagerfly. Storbritannia vil også støtte Indias behov for ny teknologi for å identifisere trusler i Det indiske hav, heter det i uttalelsen.

India som er en stor kjøper av russiske våpen, har nylig kjøpt avanserte luftvernsystemer fra Russland.

Godt mulig Johnson har rett. Men at India har hukommelse vet alle som har reist i landet.

Britain, India call for immediate ceasefire in Ukraine

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!


Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.