Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar ble igår fredag spurt om India som en gryende verdensleder, har råd til å sitte på gjerdet i den pågående krigen mellom Russland og Ukraina.

– India sitter ikke på gjerdet. Vi sitter på trygg indisk grunn. 

Jaishankar avfeide europeisk kritikk av at India kjøper olje fra Russland og henviste til at Europa har tilpasset sine sanksjoner slik at det gjøres unntak for gass:

– Er det bare oljen som kommer til India som finansierer krigen, ikke gassen som kommer til Europa?

Han avviste også å oppgi Delhis passive støtte til Russland under trusler om å miste det internasjonale samfunnets sympati i forholdet til Kina:

– Idag kobles det følsomme forholdet mellom India og Kina med det som skjer i Ukraina. Konflikten mellom Kina og India er langt eldre enn krigen i Ukraina. Jeg anser ikke denne koblingen som særlig smart. Vi har et vanskelig forhold til Kina og vi er perfekt i stand til å håndtere det. Det er ikke slik at vi går inn i én konflikt for at det skal hjelpe oss i en annen.

– Vi godtar ikke konstruksjonen om at hvis vi ikke slutter oss til den ene leiren, tilhører vi automatisk den andre. Vi er en femtedel av verdens befolkning. Vi har verdens femte eller sjette største økonomi. Vi har rett til å stå på vår egen side. Vi har rett å ivareta våre egne interesser.

Utenriksministeren minnet også Europa om at ikke alle deler det eurosentriske verdensbilde:  

– Europa må vokse ut av forestillingen om at Europas problemer er verdens problemer, mens verdens problemer ikke er Europas problemer. Alle store utfordringer verden står overfor har fra Indias ståsted indiske løsninger.

– Mye skjer utenfor Europa. Verden endrer seg og nye spillere kommer på banen. Ingen skjeler til Europa lenger. En ny agenda må komme. Den eurosentriske verden tilhører fortiden.

Don’t tie India-China face-off to Ukraine: Jaishankar to Europe

Les også:

The Kashmir Files: Bollywood-filmen splitter India

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.