Draupadi Murmu er Indias første president tilhørende et urfolk og annen kvinnelige president i landets historie.

India valgte denne uke Draupadi Murmu til den overveiende seremonielle rollen som landets president. Hun er første president med røtter i et av landets stammesamfunn.

64 år gamle Murmu blir også annen kvinne i presidentembedet.

Statsminister Narendra Modi har i flere meldinger på sosiale medier uttrykt respekt for Murmu.

– En datter av India fra et avsidesliggende stammesamfunn i det østlige India er blitt valgt til vår president! 

Murmu sikret seieren med støtte fra det makthavende partiet Bharatiya Janata.

Murmu tilhører Santhal-stammen Odisha i det østlige India. Hun jobbet som lærer før hun gikk inn i politikken. I 2015 ble hun utnevnt til første kvinnelige guvernør i delstaten Jharkhand, en stilling hun hadde til juli 2021.

Indias nuværende president Ram Nath Kovind går av 25. juli. Samme dag skal Murmu avlegge embedseden.

Presidentrollen i India er i stor grad seremoniell. Formelt er presidenten den lovgivende, utøvende og dømmende makts overhode samt øverstkommanderende for de indiske væpnede styrker.

Indias president innehar i stor grad en seremoniell posisjon ettersom han er pålagt å følge statsministerens og hans kabinetts råd under Indias grunnlov.

Stillingen er meget prestisjefylt. Presidenten kan i gitte tilfeller spille en avgjørende rolle ved å utpeke hvilket parti som skal danne regjering etter valg. Presidenten har også myndighet til å benåde dødsdømte.

Utnevnelsen av Draupadi Murmu later til å bli vel mottatt i India, men det er også registrert motstemmer. En av toppene i India Today skal ha fornærmet Murmu ved å si at «det er noen få stoler som ikke er ment for alle»:

Fikk du med deg denne?

Indias utenriks­minister: – Den euro­sentriske verden tilhører fortiden

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.