Verdens største krigsskip, hangarskipet USS «Gerald R. Ford», er angivelig på vei mot til Norskehavet og Nordsjøen for å delta i en øvelse om noen noen uker. Sannsynligvis er forflytningen en del av NATOs behov for å styrke nordflanken mot Russland og sende et kraftig signal til Putin om ikke å forsøke seg med ytterligere aggresjon eller ekspansjon.

«Gerald R. Ford» har en slagkraft som er betydelig større enn det norske luftforsvaret, med kapasitet på opptil 90 fly og helikoptere. I tillegg er amerikanske hangarskip også omgitt av en kampgruppe av støttefartøyer som angivelig også består av minst én ubåt som vokter undersiden av hangarskipet.

Kampgruppen fører naturligvis et voldsomt arsenal av konvensjonelle våpen, men er høyst sannsynlig også bestykket med taktiske og strategiske atomvåpen. Det er rimelig å spekulere i om Putins trusler om bruk av atomvåpen i Donbas har utløst forflytningen. Russland har ingenting å stille opp mot en slik kampgruppe.

USS «Gerald R. Ford» drives av to atomreaktorer, kan nå en toppfart på mer enn 30 knop og har et mannskap på 4500. Det er det første skipet i den nye Gerald R. Ford-klassen som skal erstatte Nimitz-klassen etter snart 50 år i tjeneste, og USA planlegger å bygge hele ti skip fram mot 2058.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.