Nytt

Talsperson for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, mener hvite mennesker må forstå at antirasisme er for svarte. Det er white supremacy hvis man ikke skjønner at sorte vil stå ved siden av hverandre, sier hun. Skjermdump YouTube.

– Hvis man er misfornøyd og ikke forstår at sorte mennesker vil stå ved siden av hverandre, så får man bli hjemme. Det er white supremacy, sier talsperson for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen. De mange hvite blant de 15.000 demonstrantene var ikke ønsket foran bannerne. – Flytt dere vennligst. Flytt dere. Hvite mennesker – still dere her.

Debattør og tidligere TV-personlighet Jeppe Søe sier til danske B.T. at han er rystet over Bwalya Sørensens uttalelser. Søe viser også til en rekke skjermbilder fra Instagram-kontoen til Black Lives Matter Denmark, der «protest-etikette for hvite» er lagt ut.

– Jeg er dypt rystet, og jeg synes at det er meget udansk. Jeg går sterkt inn for denne saken, og hvis jeg ikke hadde bodd i Aalborg, og det var korona, så ville jeg gjerne deltatt i demonstrasjonen, men ikke hvis jeg hadde lest at der gjaldt andre regler for hvite mennesker. Det taler jo nettopp mot saken,« sier Jeppe Søe til B.T.

– Vi vil gjerne ha ‘black people’ opp foran ved bannerne. Vi vet godt at der har vært forargelse omkring det, men vi er likeglade, forteller Bwalya Sørensen til B.T. om søndagens marsj.

I forkant av demonstrasjonen la Black Lives Matter Denmark ut råd til hvite mennesker om å ikke snakke med pressen og ikke delta i kamprop under demonstrasjonen.

Noen slagord er ikke for dere.  «Hands up don’t shoot». ‘ «I can’t breathe». Ikke alt er for hvite mennesker – heller ikke for dem som har møtt opp i solidaritet. Å bli kvalt og skutt er ikke ting som skjer med hvite mennesker på samme måte som det skjer med sorte mennesker, står å lese under «protest-etikette for hvite».

Jeppe Søe påpeker til B.T. at Black Lives Matter Denmark taler mot sin egen sak når de lager særregler og adskiller hvite og sorte mennesker ved demonstrasjonen mot rasisme.

– Det fine er jo at vi står sammen globalt nå, og at det også er gått opp for veldig mange hvite mennesker at det er nok nå. Det burde man da omfavne, og hylle det flotte i at man i første rekke er helt likeglad med hudfarge, sier Jeppe Søe.

Black Lives Matter Denmarks talsperson sier at hun ikke kan forstå at det er å motarbeide egen sak når hun går inn for å skille rasene under demonstrasjonen. Hun mener at de som ikke forstår at sorte mennesker vil stå ved siden av hverandre, heller må bli hjemme. En slik holdning er white supremacy, i følge Sørensen.