Nytt

M60A3-tanks fyrer av under en øvelse i invasjonsforsvar på Taiwan den 17. januar 2019. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix.

På tampen av det kinesiske kommunistpartiets årskongress uttalte general Li Zuochen at Kina ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å ta kontroll med Taiwan, dersom diplomati ikke fører frem.

Kina manøvrerer etter «Ett Kina»-politikken, noe som innebærer bruk av makt dersom Taiwan intensiverer uavhengighetspolitikken.

Dette skriver Newsweek.

On Friday—the 15th anniversary of China’s Anti-Secession Law which gives the CCP the legal basis for military action against Taiwan if the democratic nation formally secedes from the mainland—Li said, «We do not promise to abandon the use of force, and reserve the option to take all necessary measures, to stabilize and control the situation in the Taiwan Strait.»

Li Zhanshu, the head of the Chinese parliament and the third most senior CCP leader, also warned that Beijing would not rule out military force to retake Taiwan, though said peaceful means were preferred.

«As long as there is a slightest chance of a peaceful resolution, we will put in hundred times the effort,» Li said. Still, he warned Taiwanese independence advocates that their path «leads to a dead end; any challenge to this law will be severely punished.»

Kina anerkjenner ikke Taiwan som en selvstendig nasjon, og har gjentatte ganger advart president Tsai Ing-wen mot å kjøre den separatistiske politikken for hardt.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!