En såret demonstrant bæres bort i Myanmar. Foto:AP/NTB

Søndagen ble den blodigste dagen i Myanmar hittil med minst 39 drepte. Demonstrantene gikk løs på fem kinesiske fabrikker og blokkerte brannbilene. Da utfordret demonstrantene juntaens viktigste støttespiller Kina. Det visste de nok. Ved å brenne kinesiske fabrikker skader demonstrantene forbindelsen og provoserer Kina.

Beijing forlanger nå at juntaen slår ned demonstrantene med alle midler. Det var det de gjorde søndag, men demonstrantene lot seg ikke skremme. Minst 22 ble drept i industriområdet hvor fabrikkene lå.

Security forces killed at least 22 anti-coup protesters in the poor, industrial Hlaingthaya suburb of Myanmar’s main city on Sunday after Chinese-financed factories were set ablaze there, an advocacy group said.

Opplysningen om at kinesere ble fanget i flammene tyder på at fabrikkene er kinesisk-eide. Kina bruker eget mannskap i sine fabrikker og fortrenger således lokale innbyggere. Det i seg selv vekker ofte befolkningens vrede. Samtidig forsvarer Kina aggressivt egne interesser.

The Chinese embassy said many Chinese staff were injured and trapped in arson attacks by unidentified assailants on garment factories in Hlaingthaya and that it had called on Myanmar to protect Chinese property and citizens. China is viewed as being supportive of the military junta that has taken power.

Sikkerhetsstyrkene skjøt for å drepe.

“It was horrible. People were shot before my eyes. It will never leave my memory,” said one photojournalist on the scene who did not want to be named.

At least 39 reported killed in Myanmar as Chinese factories burn

Taiwan ber om at det henges ut taiwanesiske flagg

Taiwan har gitt taiwanesiske fabrikker beskjed om å henge ut taiwanesiske flagg slik at de ikke skal bli forvekslet med kinesiske. Taiwan har en stor burmesisk diaspora og forretningsforbindelsene er tette.

Taiwan is home to a large Sino-Burmese population and there are close cultural and business links.

Taiwan tells firms in Myanmar to fly flags to distinguish from China

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.