Foto: Trevor Cokley / U.S. Air Force / Wikimedia Commons.

Tesla-gründer og verdens rikeste mann Elon Musk frykter konsekvensene av en strid mellom USA og Kina om Taiwan, og foreslår at øystaten blir en «spesiell administrativ sone» i Kina med et mildere regime enn Hongkong.

Det uventede forslaget fra Musk kom i et intervju med Financial Times’ sjefredaktør Roula Khalaf lørdag.

I intervjuet fremkommer det at Musk har kolossale forretningsmessige interesser i Kina: Tesla-fabrikken i Shanghai står for 30–50 prosent av Teslas totale produksjon, opplyser Khalaf.

Musks forhold til Kina er ikke uten komplikasjoner:

Musk has been an admirer of as well as an investor in China. But he is not immune to the gathering US-China tensions or the risk of a Chinese takeover of Taiwan. Musk says Beijing has made clear its disapproval of his recent rollout of Starlink, SpaceX’s satellite communications system, in Ukraine to help the military circumvent Russia’s cut-off of the internet. He says Beijing sought assurances that he would not sell Starlink in China.

Tesla-gründeren frykter at en konflikt om Taiwan er uunngåelig, og estimerer at verdensøkonomien ville gå 30 prosent tilbake i tilfelle en konflikt mellom USA og Kina, som han sier ville ramme Tesla, men også Apple, som etter hans oppfatning ville havne i alvorlige vanskeligheter.

Musk følger opp analysen med sin egen private utenrikspolitikk, der han foreslår at Taiwan får en spesiell status i Kina – ikke ulikt det som var meningen for Hongkong, men som i strid med avtalen med Storbritannia endte opp som noe langt mer autoritært:

“My recommendation . . . would be to figure out a special administrative zone for Taiwan that is reasonably palatable, probably won’t make everyone happy. And it’s possible, and I think probably, in fact, that they could have an arrangement that’s more lenient than Hong Kong.”

Financial Times-redaktøren kommenterer tørt at hun tviler på at det blir noe av forslaget.

Kinas ambassadør til USA er ikke desto mindre begeistret for ideen til Elon Musk, melder BBC:

On Saturday, China’s ambassador to the US Qin Gang welcomed Mr Musk’s suggestion to establish Taiwan as a special administrative zone.

Taiwans USA-ambassadør er ikke uventet mindre begeistret:

In response, Hsiao Bi-khim, Taiwan’s de facto ambassador to Washington said on Twitter: “Taiwan sells many products, but our freedom and democracy are not for sale.”

Musk har også gått inn for et kompromiss med Russland som er blitt avvist av Ukraina, der forslaget består i at det inngås en fredsavtale der Krim blir anerkjent som russisk, opplyser Financial Times.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.