Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix.

Meldingen fra Trump som Twitter mener må skjules for offentligheten, lyder altså slik:

….These THUGS are dishonoring the memory of George Floyd, and I won’t let that happen. Just spoke to Governor Tim Walz and told him that the Military is with him all the way. Any difficulty and we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts. Thank you!

Det Twitter sikter til med uttrykket forherligelse av vold, er utvilsomt Trumps setning – på rim! – om at når plyndringen begynner, begynner skytingen.

Siden det er militæret presidenten sikter til, er det tale om eventuell voldsbruk fra statens side, som den utøvende makten har kontroll over. I et rettssamfunn er det jo staten som har voldsmonopol.

Trump kunngjør med andre ord at statens voldsapparat er rede til å gripe inn for å forhindre plyndring. Kan det kalles forherligelse av vold?

The Donald uttrykker seg med omtrent samme stil som en marshal kunne ha benyttet i en John Wayne-film, vel vitende om at mange vanlige mennesker vil elske det, mens offentlighetens tertefine portvoktere vil se rødt, i beste fall synes det er vulgært, og altså i verste fall mene at det er voldsforherligende.

Det er ikke lett å se at denne siste karakteristikken er delt ut i god tro. Twitter viser enda klarere at selskapet er anti-Trump. De kan vinne slaget om en tweet, men de taper krigen om offentligeten.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂