Tove Bjørgaas har lang fartstid i NRK, hvor hun har vært tilknyttet utenriksredaksjonen siden 2003.

USA har fått ny president, til norske mediers store tilfredsstillelse. Men de har ikke fått nye medier, påpeker NRK bekymret.

Tilhører man riktig side er det nå fritt frem for å undergrave «legitimiteten og tilliten» til mediene. Heter man derimot Hans Rustad, skal man kastes ut av det gode selskap.

– Hvor mye har mediene skyld i denne dype splittelsen som gjør at Joe Biden måtte avlegge eden beskyttet av soldater fra nasjonalgarden? spør Tove Bjørgaas og Tore Moland i P2-utgaven av Urix, Krig og fred: Kommer Fox News til å gå til krig mot Joe Biden?

Det er knapt overraskende at Norges største nyhetsorganisasjon ikke er i stand til annet enn å svartmale Trump, de har tross alt ikke gjort annet siden 2016, men nå går de etter media.

Bjørgaas: Tucker Carlson får skylda for stormingen

Og de har blinket seg ut Fox News. Tucker Carlson er visst selve Belsebub. Bjørgaas omtaler ham som “agitator”:

– Han og andre agitatorer i mediene får nå mye av skylda for den voldsomme splittelsen som gjorde at noen av Trumps tilhengere ble så sinte at de stormet kongressen.

Han “får mye av skylda”, sier Bjørgaas, hun unngår å si “har mye av skylda”, men resultatet er det samme. Skylden er plassert. Bjørgaas presenterer ingen motforestillinger i det halvtimelange programmet.

NRK er med på å konstruere en historie der folket lar seg lede som var de viljeløse zombier. Konklusjonen er uuttalt, men ligger snublende nær: Noen må stoppe kjeften på Carlson & co. Noen må stoppe disse pressefolkene, disse mediene. Denne farlige gjengen som hisser opp folk, som manipulerer dem.

Bjelleklang…

Ringer det en bjelle?

For to uker siden tok Norsk Redaktørforening initiativ til å kaste Documents redaktør Hans Rustad ut av foreningen.

Foreningen skal diskutere om Rustad har handlet i strid med foreningens formål etter at han i en kommentar på nettstedet mente at det var mediene, ikke president Donald Trump som hadde bidratt til å opphisse folkemengden som stormet Kongressen onsdag. (Medier24)

Det Rustad skriver utfordrer vedtektene våre, sa Redaktørforeningens generalsekretær Arne Jensen.

– Det går på vår sentrale funksjon om å sørge for at mediene har best mulige arbeidsvilkår og å styrke legitimiteten og tilliten ute hos publikum, sier Jensen til Medier24.

Politikere og pressen sjokkert over stormingen av Kongressen, skrev Rustad.

Ingen av dem – hverken politikere eller pressefolk – forholder seg til det som er sakens kjerne: Hva hvis mengden har rett? Hva hvis valget ble stjålet?

Den kategoriske avvisningen av dette spørsmålet, uvilligheten til i det hele tatt å vurdere det, er med på å hisse opp mengden. Det er denne avvisningen som provoserer dem, ikke Trump. Men dét vil ikke journalistene forstå. De ser ikke sin egen rolle.

Hvis det er Redaktørforeningens oppgave å styrke legitimiteten og tilliten til mediene, og å slå ned på redaktører som ikke gjør det, hva da med Bjørgaas’ og Molands redaktører? Blir det startet prosesser for å ekskludere NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen og nyhetsredaktør Knut Magnus Berge?

Jeg ville ikke holdt pusten.

– Høyreorienterte er som muslimske fundamentalister

NRK har snakket med Matthew Sheffield, som blir presentert som mediekritiker, han “har fulgt med på disse mediene lenge, og hvilken rolle de har hatt i den krisa USA står oppe i nå”, sier Moland.

Sheffield sammenligner høyreorienterte i USA med fundamentalistiske muslimer, de har samme tankeprosesser, sier han. De bare bruker forskjellige doktriner.

– Fordi han har religøs bakgrunn, så skjønner han hvorfor mange amerikanere tror så intenst på det de ser på for eksempel Fox News, sier Bjørgaas.

Fox har litt for alle på høyresiden, sier Sheffield; de har programmer for de fornuftige, men også for de gale, “the insane people”, som han uttrykker det.

Han slår fast at fordi nesten alle konservative er ekstremt religiøse, er de ikke interessert i motforestillinger.

Romarheim: – Fox er barnslig

Fox News er “barnslig og fengslende” og “leder an i det USA vi ikke begriper”, slo Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høyskole fast i en anmeldelse av kanalen for Morgenbladet.

– Jeg kan stå for det fortsatt, og på mange måter er det dekkende for Trump, sier Romarheim, som synes det er “mye barnslighet” ved hvordan de som stormet kongressen så ut, hvordan de kledde seg, og at de “opptrer fjollete”.

– Og så er det fengslende og skummelt i bånn, fordi noen trolig kom dit med terrorforsett, og ikke bare for å lage ablegøyer.

– Fox News har hatt en nøkkelrolle i å skape et høyreorientert univers, der man opphøyer noen sannheter og klamrer seg til én forståelse av virkeligheten, som du ikke finner i store deler av resten av USA, sier Romarheim.

At øvrige, etablerte medier har servert et ensidig bilde av Trump, at de har ført krig mot ham helt fra lenge før han ble valgt, nevnes overhodet ikke.

– Fyrer allerede av mot Biden og Harris

Fox News angrep Obama veldig hardt, selv om Obama prøvde å være grei med dem, ved å gi dem intervjuer, sier Romarheim.

Vel. Obamas administrasjon kunngjorde i 2009 at de ikke anså Fox News for å være en legitim nyhetsorganisasjon.

In 2009, the White House’s position on Fox News was that it was “an opponent,” at “war(!)” with the White House. And that they were not, in fact, a legitimate news organization.

Fox skulle behandles som fake news. Det var Det hvite hus’ policy.

– Sean Hannity er kanskje den talkshow-verten på Fox News som er aller hardest i klypa, sier Bjørgaas. – Han fyrer allerede av mot Joe Biden og Kamela Harris, legger hun til.

Allerede? Hva tenker NRK og Bjørgaas at pressens oppgave er? Å gi verdens mektigste politikere fred og ro? Fikk Trump det?

– Kamala Harris blir angrepet ganske hardt allerede. Hvorfor det? spør Bjørgaas Romarheim.

Ikke et ord om hva hun blir kritisert for. Harris har blant annet fått kritikk for at hun har gitt penger til Minnesota Freedom Fund, som betaler kausjon for arresterte aktivister etter volden, ildspåsettelsene og plyndringene i amerikanske byer i fjor. Penger gikk blant annet til å sette en seksualovergriper på frifot.

«If you’re able to, chip in now to the @MNFreedomFund to help post bail for those protesting on the ground in Minnesota,» tvitret Harris 1. juni.

– Harris kan bli drept

Romarheim sier han er bekymret for Kamala Harris, han er redd hun skal bli drept.

– Hun er en svart kvinne, og skal være tungen på vektskålen under de aller mest kontroversielle avtemningene i Senatet. Det kommer til å skape enorm harme i mange saker. Hun kommer til å bli skutt ganske hardt på.

Legg merke til hvordan Romarheims formulerer seg: hun kan bli drept, og: hun kommer til å bli skutt på. Republikanerne, opposisjonen, kommer til å kritisere både henne og partiet hennes, selvsagt. Det er det som er demokrati. Romarheim kaller det “å bli skutt på”. Han kunne like gjerne sagt at de som kritisererer henne er ansvarlige dersom hun blir drept.

Trump har ofte kalt mediene “en folkefiende”, sier Moland.

Han nevner at Newsmax og One America News har kommet til, og sier at de ligger lengre til høyre.

– Trumps ytterliggående linje har innhentet Fox. Trump er så langt ute til høyre at selv Fox synes det blir for mye Möllers Tran, sier Romarheim. – Det høyreekstreme elementet i det politiske landskapet har innhentet Fox, outfoxet Fox, og blitt mer ekstremt.

– Du har fått en skummel høyrepopulistisk trend som er opprørsk, når du stormer Kongressen på den måten som de har gjort.

Romarheim snakker om Fox News, Newsmax og OAN, og lager en direkte kobling til stormingen av Kongressen.

Gjorde han det samme i fjor, da flere medier bagatelliserte volden og plyndringen i flere byer? CNN kalte opptøyene, hvor minst 25 mennesker døde, mange bygninger ble brent ned og statlige bygninger okkupert, “mostly peaceful”. Sentrale politikere fra Demokratene heiet på de voldelige opptøyene, både Kamala Harris og Nancy Pelosi var blant dem.

Alexandria Ocasio-Cortez ønsker å “temme” mediene. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB

For en uke siden sa representant Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) at Kongressen ser på muligheten for å temme, “rein in”, mediene i kjølvannet av stormingen av Capitol. Ingen var i tvil om hvilke medier hun siktet til.

Oppfordrer til bred medieboikott

– Hva må skje for at USA skal forandres, for at amerikanske medier skal forandres? spør Bjørgaas Matthew Sheffield.

Han svarer at eierene av Fox og de andre høyreorienterte tv-stasjonene må isoleres, fryses ut:

– Their owners need to face total social isolation. They have pumped poison into the minds of tens of millions of people for decades.

Sheffield peker på at Murdoch har flere virksomheter i sitt forretningsimperium. Alle virksomhetene hans må boikottes.

– If you are a progressive celebrity or media executive, or ad-buyer, you should not do business with any of Rupert Murdochs properties, until he resigns. This is something that can be done. People have to have som civic responsibility, to stop subsidising extremism.

Til dette har Bjørgaas ingen kommentar. Ingen prinsippielle innvendinger til et slikt drastisk angrep på frie medier. Hører dere i Redaktørforeningen..?

Det eneste hun er interessert i, er om “mediekritikeren” Sheffield tror Trump vil vise seg i en tv-kanal snart. Nei, Trump er for lat til å lage sitt eget program, han sitter bare og ser TV hele dagen, svarer Sheffield, og derfor var det bra at han ble sparket ut av Twitter, legger han til, og ler en forsert latter.

Igjen har programlederne Moland og Bjørgaas ingen kommentar. Deplatforming, scenenekt, er salongfähig nå. I hvert fall i NRK.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.