En kenguru på jernmalmsteiner ved Dampier havn i Vest-Australia. REUTERS/Daniel Munoz/Files

Kina har allerede skapt problemer for australsk eksport av kjøtt og bygg i form av høye tollsatser for bygg og importstopp av kjøtt. Den eskalerende handelskrisen kommer som følge av at Australia gikk i spissen for en uavhengig granskning av opprinnelsen og Kinas håndtering av spredningen av coronaviruset.

Det siste utspillet fra Kina er å true med ekstra kontroller for jernmalm fra Australia. Australia og Brasil er de to største leverandørene av jernmalm til Kina, hvor Australia står for 60 prosent av Kinas import. At jernmalm fra Australia skal gjennomgå «ekstra kontroll», vil være hemmende for jernmalmeksporten, som er Australias viktigste eksportvare. Australsk økonomi vil være sårbar hvis Kina skaper problemer for jernmalmindustrien.

Det er et gjensidig avhengighetsforhold mellom Kina og Australia når det gjelder jernmalm, men det samme kan ikke sies om meieriprodukter, ull, alkohol, frukt og nøtter som er andre viktige eksportvarer for Australia til Kina.

Daily Mail     Sydney Morning Herald

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.