Australia sier Kinas innføring av importavgiften på 80 prosent mangler grunnlag, og mener den «ikke er understøttet av fakta eller kunnskap». Når de nå anker Kinas politikk inn for WTO, betyr det en betydelig opptrapping av striden mellom de to landene. Illustrasjonsfoto: Ruben Sprich / Reuters / NTB

Australia kunngjorde onsdag at landet ber Verdens handelsorganisasjon (WTO) undersøke Kinas straffetoll på import av australsk bygg.

Det innebærer en betydelig opptrapping i striden mellom de to nasjonene.

Handelsminister Simon Birmingham sier Kinas innføring av importavgiften på 80 prosent mangler grunnlag, og han mener den «ikke er understøttet av fakta eller kunnskap». Han la til at det også kan tas skritt i andre sektorer.

– Ulovlige subsidier

Kina har innført sanksjoner mot en rekke produkter fra Australia, som bomull, hummer, hvete, kjøtt, kobber, tømmer, turisme, vin, ull og utdanning. Forholdet mellom landene har ikke vært så ille siden massakren på Tiananmen-plassen i 1989.

– Vi er svær sikre på, basert på de bevis, tall og analyser vi har hentet inn, at Australia har en svært god sak, sa Birmingham.

Kina hevder dyrkingen av bygg skjer med subsidier fra den australske staten og blir solgt til under kostpris. Derfor har Kina innført anti-dumping-avgift på kornproduktet.

Bygg for 1 milliard dollar

Australia eksporterte bygg til Kina for 1 milliard amerikanske dollar før tørken rammet landbruket. Bygg er hovedsakelig brukt i ølproduksjon.

Kina har ikke kommentert den siste utviklingen, men hevder at Australia bryter frihandelsavtalen mellom landene ved å blokkere investeringer på opp mot 14 milliarder australske dollar, skriver Sydney Morning Herald.

– Det er den australske siden som har politisert økonomien, investeringer og teknologiske spørsmål og diskriminert kinesiske selskaper, sier talsperson Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.