Onsdag vedtok Oslo bystyre en såkalt klimastrategi.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det har lenge vært snakk om å gjøre Oslo «fri for fossilbiler».  Nå er det også besluttet. Onsdag vedtok et bredt flertall i Oslo bystyre det man kaller byens klimastrategi. De såkalte klimagassutslippene i byen skal reduseres med hele 95 prosent innen 2030.

Det vil si at om snaue ti år skal alt av bensin- og dieseldrevne biler være borte fra Oslos gater, ifølge NTB.

Alle partier unntatt to stemte for dette relativt drastiske forslaget. Kun Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger stemte imot strategien, skriver NRK. Dette har særlig vært en fanesak for MDG.

Det vil si at også Høyre i Oslo stemte for at samtlige innbyggere som per i dag eier en bensin- eller dieselbil, ikke lenger vi kunne kjøre den innenfor byens grenser fra 2030. Mediene har så langt ikke referert noen reaksjoner fra byens Høyre-velgere på dette.

Planen innebærer blant annet at alle personbiler og varebiler i Oslo skal være utslippsfrie i 2030, at kollektivtrafikken skal være utslippsfri i 2028, og at biltrafikken skal reduseres med en tredel. Tungtransport skal være utslippsfri eller bruke fornybare drivstoff. Også havnevirksomheten skal være tilnærmet utslippsfri.

– Oslo-folk tar en betydelig risiko hvis de kjøper ny fossilbil, sier bystyrerepresentant Ola Wolff Elvevold (SV) til NRK.

 

Støtt Document – det er enkelt med Vipps: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.