Tavle

En Whole Foods-butikk på Manhattan i New York den 16. juni 2017. Foto: Carlo Allegri / Reuters / Scanpix.

Lekkede interne dokumenter fra det Amazon-eide Whole Foods, avslører at selskapet rangerer faren for at ansatte organiserer seg gjennom en «mangfoldighetsindeks». Den viser at trusselen om fagorganisering er høyere i butikker med lavere mangfold melder Alex Jones.

Ifølge fem personer med kunnskap om saken, og interne dokumenter sett av Business Insider, holder Whole Foods øye med alle sine 510 butikker, gjennom et interaktivt «farekart». Dette kartet drives av et forseggjort poengsystem, som rangerer hver av Whole Foods butikker basert på sannsynligheten for at deres ansatte kan danne, eller bli medlem av, en fagforening.

Butikkenes individuelle risikoscore er beregnet ut fra mer enn to dusin parametre, og inkluderer gjennomsnittlig lønnsnivå, gjennomsnittlig total butikkomsetning, samt en «mangfoldighetsindeks» som representerer det rasemessige og etniske mangfoldet i hver butikk. Butikker med høyere risiko for fagorganisering har lite etnisk mangfold, lav lønn, høy samlet omsetning og høyere rate på arbeidstakernes lønnskrav, ifølge dokumentene.

Poengsystemet gir altså kjeden mulighet for å sette inn tiltak som gjør sannsynligheten mindre for at de ansatte blir fagorganisert, og dermed gjør det lettere for ledelsen å kontrollere de ansatte til å godta lavere lønn, og dårligere arbeidsforhold.

Lekkasjen viser altså at å satse på «mangfold» kan være smart for å holde kostnadene nede, og arbeiderne splittet – noe som igjen kan forklare hvorfor så mange forretningsfolk er svært opptatt av å promotere mangfold.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!