Migranter som nylig er ankommet Tyskland, venter på å kunne registrere seg i Berlin den 15. oktober 2015. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

I Tyskland planlegger delstatsregjeringen i Berlin å innføre kvotering av personer med migrasjonsbakgrunn ved ansettelser i offentlige stillinger, viser et lovforslag utarbeidet av regjeringsapparatet som er lekket til Der Tagesspiegel.

I henhold til dokumentet skal migrantkvoten settes til 35 prosent, som er andelen av personer med migrasjonsbakgrunn i den tyske hovedstaden. Forslaget er en del av en ny lov om samfunnsdeltagelse og integrering, skriver Berlin-avisen.

Kvoten skal gjelde for hele delstatsforvaltningen og alle delstatsforetak som renholdsvesenet BSR og kollektiv­transport­selskapet BVG, men også for stiftelser, påtalemyndigheter og domstoler. Loven skal om mulig vedtas av Berlins delstatsparlament før valget i september.

Lovforslaget er det første i sitt slag i Tyskland. Ved offentlige ansettelser i Berlin skal migrasjonsbakgrunn heretter regnes som et pluss slik det allerede gjøres med funksjonshemmede og kvinner.

Berlins arbeids-, integrerings- og sosialminister Elke Breitenbach (Die Linke) sier til Der Tagesspiegel at alle mennesker i byen må ha de samme mulighetene, og at strukturell diskriminering ikke er akseptabelt.

Andelen offentlig ansatte i Berlin med migrasjonsbakgrunn er i øyeblikket 12 prosent i gjennomsnitt. Mange etater har lavere andel, mens den er klart høyere i politiet med 38 prosent.

Katarina Niewiedzial, som er talskvinne for integreringsmyndighetene i Berlin, sier til Tagesspiegel at selve ordet integrering er utdatert og at det behøves et paradigmeskifte i tenkningen. Hele samfunnet preges av migrasjon, og man bør derfor snakke om migrasjonsssamfunnet, sier Niewiedzial.

Uttrykket migrasjonsbakgrunn trenger ikke nødvendigvis bare omfatte personer som har migrert, mener hun, men også enhver som blir diskriminert mot og blir tillagt migrasjonsbakgrunn, det være seg på grunn av hudfargen, språket, navnet eller religionen.

Deltstaten Berlin har en koalisjonsregjering utgått fra det sosialdemokratiske partiet SPD, Die Linke og De grønne.

 

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.