– En oase i byen, skriver det tyske boligselskapet Stadt und Land i sitt prospekt for sine nye leiligheter i Altglienicke i utkanten av Berlin. Men de ønsker ikke mer enn én arabisk familie per oppgang. Illustrasjon: Stadt und Land

– Nye leietakere ønskes, Grünbergallee, Altglienicke, 71 kvadratmeter med balkong og kjeller til 673 euro. Dessverre vil eiendomsforvalteren Stadt und Land ikke ha en arabisk familie, ettersom én slik allerede bor i oppgangen, og de tillater bare én per oppgang. Denne annonseteksten fra en av boligselskapets leietakere har vakt oppsikt i Berlin.

Boligselskapet forsøker nå å ta avstand fra at de har slike «rasistiske regler», skriver den tyske avisen Der Tagesspiegel.

Wir distanzieren uns deutlich von dieser Aussage, welche nicht unserer Vermietungspraxis entspricht. Selbstverständlich gibt es keine festgelegten Obergrenzen für bestimmte Nationalitäten in unseren Häusern“, teilt das Unternehmen mit. Man halte sich an die gesetzlichen Vorgaben des Allgemeinen Gleichbehandlungsgesetzes (AGG).

Vi tar tydelig avstand fra denne uttalelsen, som ikke samsvarer med vår utleiepraksis. Det er selvfølgelig ingen faste øvre grenser for visse nasjonaliteter i husene våre, uttalte selskapet. Man følger de juridiske kravene i General Equal Treatment Act (AGG).

AGG er en tysk antidiskrimineringslov som trådte i kraft i 2006. Der Tagesspiegel refererer til loven, der det blant alle forbudene også finnes en åpning for slike tiltak:

Bei der Vermietung von Wohnraum ist eine unterschiedliche Behandlung im Hinblick auf die Schaffung und Erhaltung sozial stabiler Bewohnerstrukturen und ausgewogener Siedlungsstrukturen sowie ausgeglichener wirtschaftlicher, sozialer und kultureller Verhältnisse zulässig.

Når du leier boareal, er ulik behandling tillatt med hensyn til opprettelse og vedlikehold av sosialt stabile beboerstrukturer og balanserte bosetningsstrukturer samt balanserte økonomiske, sosiale og kulturelle forhold.

Tysklands hovedstad nærmer seg en befolkning på fire millioner, og som i så mange andre europeiske storbyer, er demografien i sterk endring.

Skjermdump Wikipedia

Statistikken forteller ikke noe om hvilke problemer dette medfører, men tall fra 2017 viste at halvparten av byens befolkning hadde behov for hjelp fra det offentlige til å finne bolig.

Det mangler 80.000 til 120.000 rimelige leiligheter i Berlin, sa Reiner Wild, administrerende direktør i Berlins leietakersforening til Tagesspiegel. Det er for øyeblikket bare 80.000 sosiale boliger i byen som leiepriskontrollen fremdeles gjelder for. Altfor lite for å dekke behovene: Fordi 55 prosent av berlinerne har rett til et boligsertifikat (WBS) på grunn av sin lave inntekt. En én-persons husholdning mottar WBS hvis den årlige inntekten er mindre enn 16.800 euro, for en to-persons husstand er den 25.200 euro. Det er for tiden en diskusjon om å øke disse satsene. Da ville to tredjedeler av berlinerne ha rett til sosial bolig – men være uten sjanse for å få en, sa Wild. (Tagesspiegel)

«Wohnberechtigungsschein», forkortet WBS, er en tysk ordning som viser ens berettigelse til å motta offentlig støtte for å skaffe seg bolig.

Les også:

Arabiske klaner tar over Europas storbyer – vi er opptatt av politisk korrekthet

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂