Sveits avholder folkeavstemning om masseinnvandringen søndag. Hvis sveitserne stemmer ja til drastisk innstramming vil det sende sjokkbølger gjennom Europa. De styrende frykter smitteeffekt.

Det er andre gang Sveits går foran og legger ut et innvandringskritisk forslag til folkeavstemning. Første gang var forslaget om nei til minareter. Meningsmålinger viste at forslaget ville bli nedstemt. Men instittutene hadde tatt grundig feil. Forslaget gikk igjennom med trygt flertall. Målingene hadde vært opp til 20 % feil. Politikerne og mediene forsto at folk ikke lenger sier hva de mener i målinger. Det skapte nervøsitet, som man ellers ser på kapitalmarkedene; hva mener folk egentlig?

EU raslet med sabelen og det ble truet med å trekke landet for domstolen i Strasbourg. Men stormen uteble og saken rant ut i sanden.

Nå er det masseinnvandringen som er tema, og antipatien er like stor i aviser som Frankfurter Allgemeine, hvor Jürgen Kroll skriver:

Ein Sieg am 9.Februar wäre ein Rückfall in die Eiszeit der Einwanderung und würde endgültig zum Kalten Krieg mit Europa führen.

«En seier 9. februar ville være et tilbakefall til innvandringens istid og ville føre til en avgjørende kald krig med Europa.» Store ord, bombastiske vil noen si. Sveitserne ønsker bare å gjøre hva de alltid har gjort; være herre i eget hus. Til det har de et instrument; folkeavstemninger.

Sveits har like stor innvandring som Norge hadde ifjor: 80.000. Befolkningen stiger voldsomt og skaper vekstproblemer. Mediene fremhever det som positivt. Vekst er bra. Men borgerne opplever det annerledes. Lønninger synker, og ikke minst eiendomsmarkedet.

Jährlich lassen sich 80000 Bürger aus der EU in der Schweiz nieder, die Bevölkerung ist auf acht Millionen angewachsen. Ohne die Zuwanderung wäre es bei den fünf Millionen von 1970 geblieben, ohne die Einbürgerungen bei vier, behaupten ihre Gegner. Jeder vierte Bewohner des Landes ist Ausländer. Am 9.Februar stimmen die Schweizer über die „Masseneinwanderung“ ab. Christoph Blocher finanziert die Kampagne gegen Zuwanderer mit mehreren Millionen.

Årlig slår 80.000 fra EU seg ned i Sveits, befolkningen har steget til åtte millioner. Uten innvandringen ville den blitt stående på de fem millioner som den var i 1970, uten tildeling av statsborgerskap til innflyttere ville den vært fire, påstår innvandringsmotstandere. Hver fjerde innbyger er en utlending.

FAZ-journalisten skylder på Christopher Blocher og hans Schweizerische Volkspartei, SVP.

Tonen er betegnende:

Der Aufstieg des Rechtspopulisten hatte nach dem Fall der Berliner Mauer begonnen.

«Aufstieg» eller «rise» som man sier på engelsk,  av høyrepopulistene har en dyster klang. Bruken av ordet «recht» «høyre» har en ekstra dyster klang på tysk. Det gir inntrykk av at noe reiser seg som er mørkt og truende, kom ut av skapet etter Murens fall. Høyrepopulistene har bare ventet på en ny historisk sjanse. Selve fremstillingen og ordvalget er delegitimerende.

Berlin und Moskau wurden nun durch Brüssel ersetzt, die Rhetorik blieb die des Zweiten Weltkriegs.

Berlin og Moskva ble erstattet av Brussel, retorikken er den samme som under annen verdenskrig.

Det er ingen reelle grunner til SVPs fremvekst, kun mørke kilder, en gjenoppliving av en nasjonalistisk retorikk som ville holde verden ute.

SVP har gjort mange fremstøt. I 1992 lyktes man å forhindre at Sveits ble medlem av EØS-området. Andre fremstøt for begrenset innvandring mislyktes, men i 2010, kort etter minaretforbudet, sa velgerne ja til utvisning av kriminelle innvandrere.

Ikke noe sted spør FAZ hva det er som gjør at befolkningen svinger. Næringslivet er jo for, innvandring gir vekst. Hva er da problemet? At det som er godt for en storbedrift ikke nødvendigvis er godt for sveitserne, er ikke tema.

Annenhver tysker som har utvandret, har dratt til Sveits. Mange fra det gamle Øst-Tyskland. Tyske leger og engelske ledere fortrenger sveitsere. Forslaget vil at sveitsere skal vurderes først, og hvis utlendinger får jobben skal det være uten familie.

Apartheid, kaller FAZ dette.

An den Arbeitsplätzen käme es zur Apartheid: Die SVP will die „nationale Präferenz“. Deutsche Chefärzte und englische Spitzenmanager dürften zwar, wenn keine Schweizer Anwärter auf den Job zur Verfügung stehen, durchaus kommen – aber ohne Familie.

En slik preferans for sine egne vil «styrte» Sveits ut i elendighet, økonomisk, forskningsmessig. Sveits vil bli en annenrangs nasjon, spår FAZ og skriver at nær samtlige medier og partier er mot forslaget.

Fallhøyden er stor som under minaretavstemningen.

 

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/zuwanderungs-abstimmung-in-der-schweiz-wir-sind-die-lokomotive-der-weltrettung-12773792.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂