Nytt

Illustrasjonsfoto: Kuha455405 / Wikimedia Commons.

Spredningen av koronasmitte i restaurantlokaler kan avhenge sterkt av virkemåten til luftkondisjoneringsanlegget, viser undersøkelser fra kinesiske forskere: Samtlige gjester som ble smittet under et restaurantbesøk i Guangzhou den 23. januar 2020, satt i luftstrømmen fra airconditioningen.

Det går frem av en artikkel med tittelen COVID-19 Outbreak Associated with Air Conditioning in Restaurant, Guangzhou, China, 2020, som er offentliggjort i Emerging Infectious Diseases (EID) Journal. Tidsskriftet utgis av det amerikanske helsedepartementets Centers for Disease Control and Prevention (CDCP), som er den føderale folkehelsemyndigheten i USA.

I sammendraget av artikkelen, som er omtalt blant annet i New York Times heter det:

The airflow direction was consistent with droplet transmission. To prevent the spread of the virus in restaurants, we recommend increasing the distance between tables and improving ventilation.

I den aktuelle avdelingen av restauranten befant det seg gjester ved fem bord. Smittekilden, som etter besøket ble lagt inn med symptomer, befant seg ved det midterste bordet i luftstrømmen. Siden testet til sammen ni gjester ved samme bord og de to andre bordene i luftstrømmen positivt for koronaviruset, dvs. omtrent halvparten av personene i denne sonen.

Grafikk: Emerging Infectious Diseases (EID) Journal, Centers for Disease Control and Prevention (CDCP), U.S. Department of Health & Human Services.

Ingen andre som hadde befunnet seg i lokalene på samme tid og siden ble testet, utviklet symptomer eller testet positivt – i særdeleshet hverken personalet eller gjestene ved to andre bord rett i nærheten av smittekilden, men som altså ikke befant seg i luftstrømmen.

Luftkondisjoneringen kan sannsynligvis bære dråpesmitten mye lenger enn i dens fravær, lyder forskernes konklusjon.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: