I Storbritannia varsles det nå om en urovekkende økning av betennelsessyndrom hos barn. Den økte forekomsten koples til koronautbruddet, og britiske fastleger mottok mandag varsel om å være ekstra oppmerksomme på barn med betennelsessymptomer. Illustrasjonsfoto: Reuters / Oswaldo Rivas / NTB Scanpix

Et koronavirus-relatert betennelsessyndrom hos barn er hastesak i britisk helsevesen. Britiske leger fikk mandag varsel om en kraftig økning av barn som er blitt innlagt på intensivavdeling med tunge betennelsessymptomer. Professor i medisin, Chris Whitty, mener det er ‘helt sannsynlig’ at den økte forekomsten av betennelsessyndrom hos barn er knyttet til Covid-19-utbruddet.

NHS’ medisinske direktør, professor Stephen Powis, har gitt instruks om å undersøke de alarmerende tallene. Den britiske helseministeren, Matt Hancock, sier at flere barn uten underliggende sykdommer har fått et sjeldent betennelsessyndrom som kan være forårsaket av koronaviruset.

– Jeg er veldig bekymret.  Det er en en ny sykdom som vi tror kan være forårsaket av Covid-19, sier han ifølge Reuters.

– Det er noen barn som har dødd, som ikke hadde underliggende helseproblemer, sier Hancock til LBC Radio.

Men antallet er lavt, understreker han. (NTB)

Britiske fastleger har nå mottatt et varsel, slik at de skal være ekstra oppmerksomme dersom barn dukker opp med betennelsessymptomer. Britiske Nursing Times gjengir:

“The cases have in common overlapping features of toxic shock syndrome and atypical Kawasaki disease with blood parameters consistent with severe Covid-19 in children,” said the letter, which was described as a “significant alert”.

Abdominal pain and gastrointestinal symptoms, as well as cardiac inflammation, have been common features in these cases. The letter noted that some children in this circumstance had tested positive for Covid-19, whilst others had not.

“There is growing concern that a SARS-CoV-2 related inflammatory syndrome is emerging in children in the UK, or that there may be another, as yet unidentified, infectious pathogen associated with these cases,” it added.

The warning stated that clinicians must “refer patients as a matter of urgency if you encounter any children with these types of symptoms”.

The alert was sent out to ensure clinicians are made aware of any potential emerging links, so they are able to provide children and young people with the right care and investigations fast.

Oversettelse: Tilfellene har felles overlappende trekk med toksisk sjokk-syndrom og atypisk Kawasaki-sykdom med blodparametere som stemmer overens med alvorlig Covid-19 hos barn,» heter det i brevet, som ble beskrevet som en «hastesak».

Magesmerter og gastrointestinale symptomer, samt hjertebetennelse, har vært vanlige trekk i disse tilfellene.

Brevet bemerket at noen barn med disse symptomene hadde testet positivt for Covid-19, mens andre ikke hadde gjort det.

«Det er en økende bekymring for at et SARS-CoV-2-relatert inflammatorisk syndrom dukker opp hos barn i Storbritannia, eller at det kan være et annet, ennå uidentifisert, smittsomt patogen assosiert med disse tilfellene,» sto det også.

Advarselen ga uttrykk for at klinikere må «behandle pasienter akutt hvis de støter på barn med denne typen symptomer».

Varslingen ble sendt ut for å sikre at klinikere blir gjort oppmerksomme på potensielle nye sammenhenger (til Covid-19, red.anm.), slik at de er i stand til å gi barn og unge rask behandling og utredning.

Plausibel kobling mellom koronavirus og alvorlig sykdom hos barn

Pediatric Intensive Care Society (PICS) publiserte advarselen på sin Twitter-side i går kveld og oppfordret folk til å dele den.

Barn antas å ikke bli hardt rammet av COVID-19. Svært få barn og unge har omkommet på verdensbasis siden pandemien begynte i desember. Barns tilsynelatende motstandskraft mot sykdommen har står i sterk kontrast til at de ofte er ”superspredere” av virussykdommer som influensa.

Barna som nå registreres med betennelsessyndromet lider ofte av magesmerter, hjertebetennelse og ‘gastrointestinale symptomer’ – som kan inkludere oppkast og diaré.

Professor Whitty sa i en pressekonferanse fra Downing Street mandag:

– Dette er en veldig sjelden lidelse, men jeg tror det er helt sannsynlig at dette er forårsaket av dette viruset, i alle fall i noen tilfeller.
– Med tanke på at vi har fått en oppblomstring av dette samtidig med en ny sykdom, er muligheten for at det er en kobling absolutt plausibel.

I følge varselet viser barn som rammes tegn som ligner toksisk sjokk-syndrom (TSS), en alvorlig sykdom forbundet med infeksjoner, og har blodmarkører i tråd med alvorlig Covid-19 hos barn.

Legene har sammenlignet komplikasjonen med toksisk sjokk-syndrom og Kawasaki-sykdom som sammen forårsaker skadelig indre hevelse, feber og pusteproblemer – alt kjennetegn på COVID-19.

Noen av barna som trenger intensivbehandling har testet negativt for koronavirus, noe som ytterligere kompliserer diagnosen og reiser spørsmål om at et annet patogen kan være årsaken til tilstanden.

Ifølge avisa Guardian har minst tolv barn blitt lagt inn på sykehus.

Varselet kommer midt oppi anbefalinger om å gjenåpne skolene i juni.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!