Samfunnsdebattant Loveleen Brenna kritiserer at myndighetene ikke er flinke til å gi minoritetene informasjon om koronaepidemien. Men hvor langt skal man strekke seg for å komme folk som bor i dette landet – og som har bodd her lenge – i møte når det gjelder informasjon på eget språk? Bør de ikke ha lært seg norsk?

Jo, så absolutt. Likevel legger vi i Norge dette ideelle kravet til side i disse tider med pandemi og spørsmål om liv eller død. Derfor har myndighetene lagt ut mye informasjon om koronaviruset på andre språk enn norsk. Fremmedord og byråkratspråk må selvfølgelig unngås på alle språk.

Går man inn på nettsidene til Oslo kommune for å finne ut om de har informasjon på andre språk enn norsk, blir man faktisk imponert. Her finner man et informasjonsark om koronaviruset på 18 språk, fra albansk til urdu i alfabetisk rekkefølge. Man finner informasjonsplakater på polsk, somali, urdu, arabisk og kinesisk.

På disse plakatene er det informasjon om hvordan man beskytter eldre og syke mot smitte, om håndvask, om å holde en meters avstand og om at man skal holde seg mest mulig hjemme. Plakatene har enkle og illustrative tegninger i tillegg. Flott, pedagogisk opplegg! Dette kan man ikke klage på.

En video fra Folkehelseinstituttet (FHI) om karantene og isolasjon, hvor man kan velge mellom ulike språk, ligger der også. Pluss informasjonsark om hjemmekarantene og isolasjon på 24 språk! Også fra FHI.

Fremdeles på nettsidene til Oslo kommune: Her er det lenke til en Facebook-side til Ålesund kommune, hvor man finner informasjon om koronaviruset på norsk tegnspråk. På Facebook finner man også mer informasjon på tegnspråk. Det er bare å lete.

Ikke alle har internett, eller om de har, så kan de ikke bruke det. Et tiltak som er gjort mot dette, er at Oslo kommune ved Utdanningsetaten har distribuert informasjonsarkene nevnt over her til borettslag og andre i byen. Man kan se dem på informasjonstavler rundt omkring, f.eks. i trappeoppgangene til borettslag i drabantbyene, hvor det bor mange innvandrere.

Informasjonstavle i oppgangen til en blokk i en av Oslos drabantbyer. Foto: Privat.

Og til slutt: Det er en del av dugnaden å informere de av sine nærmeste som man vet ikke klarer å skaffe seg informasjon på egen hånd.

 

Kjøp «Klanen», antologien om klankultur redigert av Per Brinkemo og Johan Lundberg, her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.