Statsminister Erna Solberg (H) ble sist høst avbildet med nytt munnbind før fremleggelsen av statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2021 i Stortinget. Nå viser studier som også er offentliggjort av FHI at munnbind ikke beskytter mot spredning av virale luftveisinfeksjoner, som for eksempel Covid-19. Informasjonen gjemmes vekk, som i en maskepi. Foto: Heiko Junge / NTB

Erna, Raymond og alle de andre politikerne som poserer med munnbind for å vise hvor riktig og viktig det er å bruke munnbind, synes å være deltakere i det store maskespillet. Vi vanlige borgere er utsatt for en maskepi. Viktig informasjon gjemmes bort.

Flere studier viser at munnbind ikke hjelper. Munnbind stopper i liten eller svært liten grad spredningen av «virale luftveisinfeksjoner». Dette viser en «høykvalitetsoversikt» over relevante studier, publisert av Folkehelseinstituttet (FHI). Denne informasjonen er godt kamuflert. Denne informasjonen burde jo ha stått med fet skrift på FHIs sider, den burde ha vært publisert med krigstyper i hovedstrømsmediene, og den burde ha avstedkommet lange debatter om feilslått smittevern på de riksdekkende fjernsynskanalene. Som den observante leser vet, har ikke dette skjedd. Før vi gir oss til å spekulere over årsakene til det, skal dere få bli med på en aldri så liten høykvalitetsstudie i «hvordan-holde-ubehagelige-sannheter-vekk-fra-folket«:

Natt til i dag, tirsdag, fant jeg dette oppslaget på en konservativ nyhetsside jeg ofte sveiper innom, The Gateway Pundit:

Titteloppslaget som møtte leserne av The Gateway Pundit natt til tirsdag. Oversatt står det blått på hvitt: «Resultater fra Stanford-studien: Ansiktsmasker er ineffektive for å blokkere overføring av COVID-19 og kan faktisk forårsake helseforringelse og for tidlig død»

Umiddelbart rant det meg i hu et tips jeg fikk sist helg om at FHI skulle ha publisert en lignende studie, som jeg ikke hadde anledning til å forfølge der og da. Jeg gikk så til FHIs åpningsside, men der var intet å finne om denne oppsiktsvekkende studien.

Litt nede på siden har de en meny med Siste Nytt og Forskningsfunn, men heller ikke der var det spor å finne av studien.

Skjermdump av nedre del av FHIs åpningsside. Legg merke til datoene for når nyhetene er publisert.

Siden dette dreier seg om forsking, burde den finnes under forskningsfunn, så jeg gikk videre i den kategorien. men etter å ha bladd meg gjennom 3o titler, datert helt tilbake i 2018, måtte jeg lete andre steder. Jeg forsøkte kategorien Nyheter. Igjen var søket resultatløst. Jeg gikk nedover på siden og fant kategorien Siste rapporter og publikasjoner:

Heller ikke her er det noe om munnbind.

Jeg ga meg ikke, og klikket på Vis flere. Da ser jeg dette:

Legg merke til ordbruken, også her. Det sies ingenting om hva denne ene oversikten av «høy kvalitet» sier om effekten av munnbind. Men, jeg klikker meg videre. Jeg skal spare dere for enda et bilde av teksten, den kan dere lese her. Nok en gang er den fullstendig blottet for noe konkret informasjon. Jeg biter meg dog merke i følgende formulering:

Vi har laget en kort oppsummering av relevante funn i et kort kommunikasjonsprodukt som heter «Briefly summarised» («Kort oppsummert» på norsk).

For sjette eller sjuende gang klikker jeg meg videre, og der, endelig finner jeg noe som kan minne om vesentlig informasjon:

 

Informasjonen, dette «korte kommunikasjonsproduktet» på sidene til det norske instituttet for folkehelse, står altså på engelsk. Det er jo en ren fornærmelse å kalle dette for informasjon. Den er der, men den kommuniseres ikke. Uansett, her kommer oversettelsen, med våre uthevelser:

Stanser eller bremser man spredningen av luftveisvirus ved å bære ansiktsmaske?
Publisert 09.04.2021

Et Cochrane Review viser at bruk av ansiktsmaske gjør liten eller ingen forskjell i hvor mange som får en influensalignende sykdom, sammenlignet med ingen ansiktsmaskebruk. Det gjør sannsynligvis liten eller ingen forskjell i hvor mange mennesker som har influensa bekreftet av en laboratorietest.

Maskespillet

Jeg husker tilbake i mars i fjor. Jeg var på en av FHIs første pressekonferanser vedrørende koronaen som da spredte seg raskt. Ingen brukte munnbind den gangen. En årsak var at de var vanskelig å oppdrive, i likhet med annet smittevernutstyr. En annen årsak var det de som brukte munnbind i Oslos gater for et år siden ble sett skjevt på. Jeg prøvde selv, og opplevde at folk så på meg som om jeg skulle være smittet.

Tirsdag 20.april i fjor slo danske myndigheter fast at munnbind ikke hjelper mot corona:

Jeg vil ikke lenger delta i dette maskespillet. For meg er maskepien avslørt, ikke mere munnbind for meg!

 Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.