Medisinsk personell og pasienter på sykehuset Spedali Civili i Brescia, Italia, 13. mars. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / scanpix

I nødens stund er dette hva EU har å tilby sine medlemmer: Ingenting.

Man skulle tro at andre EU-land ville stille opp for Italia i den kritiske situasjonen landet er i. At man ville sende leveranser med viktig utstyr, særlig siden Italia faktisk har bedt om det.

Men EU har ikke sendt noenting. Null.

EU-landenes mangel på solidaritet er skammelig, skriver Foreign Policy. Og det setter fingen på et enda større problem: Hva ville EU og medlemslandene gjøre dersom en av dem ble rammet av en enda større krise?

Når EU svikter, stepper Kina inn.

In a shameful abdication of responsibility, fellow countries in the European Union have failed to give medical assistance and supplies to Italy during an outbreak. China is filling the void.

Foreign Policy henviser til da EUs senter for krisekoordinering hjalp til med å rekvirere brannbiler og brannfly fra flere EU-land til Sverige sommeren 2018 for å bekjempe skogbrannene som herjet. Italia, som selv var i skogbrannsesong, sendte to fly.

Two years ago, for example, with devastating forest fires spreading around the country, Sweden turned to the Emergency Response Coordination Centre, and Stockholm’s plea yielded a heartwarming response. Portugal sent two firefighting aircraft; Germany contributed five helicopters and 53 firefighters; Lithuania sent one helicopter and Norway eight. France dispatched 60 firefighters and two aircraft; Denmark sent 60 firefighters; Poland sent over 130 firefighters and more than 40 fire trucks. Italy, itself in a dangerous forest-fire season, sent two aircraft.

Men i februar, da Italia henvendte seg til senteret for å be om medisinsk utstyr, var responsen mildest talt lunken. Ikke et eneste EU-land har sendt utstyr til Italia.

That’s tragic for a country with 21,157 coronavirus infections and 1,441 deaths as of March 14, and with medical staff working under severe shortages of supplies.

Mens EU toer sine hender, stepper en tvilsom hvit ridder inn. 12. mars landet et kinesisk fly i Roma med medisinske eksperter og 31 tonn medisinsk utstyr. Lastebiler har også ankommet Italia fra Kina med store mengder medisinsk utstyr.

EUs egoisme er moralsk forkastelig, men også lite klok, skriver Foreign Policy:

Europe’s selfishness is morally lamentable, and it’s unwise, because misery loves company. A struggling Italy will drag its European friends down, too, starting with their economies. But the cold response to Italy’s plea points to a larger issue: How would European allies respond in case of crisis even more devastating than the coronavirus—say, a massive cyberattack that knocks out power for a prolonged period of time? Without electrical power, other critical functions quickly cease to function, too. Brno University Hospital— home to one of the Czech Republic’s largest COVID-19 testing labs—has already been hit by a serious cyber attack.

Når Italias allierte viser at de ikke er til å stole på i alvorlige kriser, kan følgen bli at landet i økende grad vender seg til Kina. Italia har allerede innledet samarbeid med Kina om infrastruktur, noe som har blitt kritisert av andre land i EU.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.