Saudi-Arabias hovedstad Riyadh sett fra luften. Foto: Ville Hyvönen / Wikimedia Commons.

Saudi-Arabia har i løpet av de ti første dagene i april deportert nærmere 3000 etiopere med fly til Etiopia, og noen av dem har testet positivt for koronaviruset etter ankomst, opplyser en anonym FN-medarbeider til Financial Times.

A total of 2,968 migrants were returned in the first 10 days of April, according to one UN official who spoke on condition of anonymity because they were not authorised to speak on the matter.

Flere av de deporterte har hatt symptomer på koronasmitte, og FN frykter at masseutsendelsene fra Saudi-Arabia kan sette fart i spredningen av viruset i Afrika.

“This is simply not the moment for mass deportations from a public health perspective,” said Catherine Sozi, UN humanitarian co-ordinator for Ethiopia. “These mass deportations, without any pre-departure medical screening, are likely to exacerbate the spread of Covid-19 to the region and beyond.”

En høytstående saudi-arabisk tjenestemann sier at det er tale om frivillige repatrieringer til land som er i stand til å motta sine egne borgere. Men det er ikke Etiopia, sier Sozi. Returer av et slikt omfang vil garantere spredningen, hevder hun.

Etiopia skal da også ha nektet et saudi-arabisk fly å lande:

Ethiopia has requested that the deportations stop during the coronavirus crisis, and on Saturday denied landing rights to a Saudi aircraft, according to a person familiar with the deportations. The Ethiopian foreign ministry could not be contacted for comment.

Ingen vil sette seg opp mot Saudi-Arabia, sier en person med direkte kjennskap til deportasjonene til Financial Times. Kongedømmet er en viktig investor i Etiopia. Og med etiopierne ser de ut til å kunne gjøre omtrent som de vil:

As many as 300,000 Ethiopians have been repatriated during the past two years.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.