Dette satellittbildet tatt søndag 12. juli 2020 viser den store etiopiske renessansedammen på Blue Nile-elven i Benishangul-Gumuz-regionen i Etiopia. Nye satellittbilder viser at reservoaret bak Etiopias omstridte vannkraftdemning begynner å fylle seg, men en analytiker sier at det sannsynligvis skyldes sesongregn i stedet for myndighetsaksjoner. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB

– Egypt kommer til å bombe den dammen, sa Trump i en telefonkonferanse med Sudans nye ledere og Israels statsminister Benjamin Netanyahu fredag. Dammen han omtalte, er Etiopias bygging av en gigantisk dam som vil demme opp den blå Nilen, til store protester fra Egypt og Sudan, som er helt avhengige av vannet fra Nilen.

USA har i flere år forsøkt å megle i den potensielt svært farlige konflikten, men Etiopia trakk seg tidligere i år fra meglingen etter å ha anklaget USA for å favorisere Egypt. Byggingen av Den store renessansedammen startet midt under «den arabiske våren» i 2011, og den skulle etter planen ha stått ferdig i 2017.

Kraftverket vil få en kapasitet på 6,45 GW, (det syvende største i verden) og gi Etiopias voksende industri og økonomi en ny giv. Sudan og Egypt frykter det vil få vannstanden i Nilen til å minke dramatisk, noe som vil være noe nær en katastrofe for de landbruksbaserte landene.

Hele samtalen er gjengitt i Times of Israel, og her er deler av samtalen oversatt til norsk ved Google translate:

Så avtalen ble gjort, og det er en veldig farlig situasjon, fordi Egypt ikke kommer til å kunne leve med den. Og de vil ende opp med å sprenge demningen. Og jeg sa det, og jeg gjentar det høyt og tydelig: «De kommer til å sprenge den dammen.» Og de må gjøre noe. Så gjør hva du kan gjøre for å få Etiopia til å gjøre det. Greit? Og vi har stengt av all betaling og alt annet til Etiopia.

Det var forferdelig. Vi var alle klar til å signere en avtale. Det ble forhandlet i fem år og lenger enn det. Og de klarte ikke å gjøre avtalen, men jeg fikk det til. Og så gjør de seg klare til å signere avtalen, og så brøt de avtalen, noe som ikke er bra. Så hva du enn kan gjøre, statsminister, ville det være flott. Greit?

Du forteller dem at de må få det gjort. Og jeg forteller Egypt det samme. De kunne forresten ha stoppet det, vet du. De burde ha stoppet det lenge før det ble startet. Jeg sa: “Hvordan lar du det bli bygget? Og så sier du: ‘De har – de har en demning.’ ” Du vet. Men de hadde andre ting å tenke på. Det var på det tidspunktet da de hadde en mindre revolusjon, for å si det mildt. Det var en dårlig tid for Egypt, så jeg antar at de hadde andre ting å konsentrere seg om. Så du vil jobbe med det. Med Sudan. Og tusen takk.

Uttalelsene har fått etiopiske ledere til å rase.

“Ethiopia will not cave into aggressions of any kind, nor do we give recognition to a right that is entirely based on colonial treaties,” read a statement from the Ethiopian prime minister’s office released on Saturday. It underscored that a great milestone was achieved in August when the first phase of water filling was successfully completed. (Quartz Africa)

Trumps uttalelser kom i forbindelse med annonseringen av en fredsavtale mellom Sudan og Israel, noe som i seg selv er en svært viktig regional hendelse.

Full text: Trump announces Israel-Sudan peace on call with Jerusalem, Khartoum

Ethiopia has slammed a Trump suggestion Egypt could blow up its Grand dam

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!