Kommentar

Festen er allerede i gang, men borgermester Sadiq Khan er så smålig at han forbød inntak av alkohol offentlig. Folk skulle ikke få hygge seg. 31. januar  2020. foto: Henry Nicholls/Reuters/Scanpix

Når alle sa historien var over og imperiet hadde overtatt, overrasket britene. Det viste amerikanerne at forandring var mulig. Hjemmesitterne gikk mann av huse og valgte Trump.

Det har ikke eliten kommet over. Demokratene er ved å selvdestruere og roten til det er at de ikke kan akseptere valget i 2016. De vil ha omkamp. Demokratene sier: -Trump vil være tiltalt til evig tid. Og nå, hvor de ser ut til å tape, sier de: -Han vil alltid være skyldig så lenge det ikke var en rettferdig rettssak.

Den samme selvrettferdigheten og meg-alene-holdningen preger EU. De tilga aldri britene at de ville ut. Michel Barnier og kommisjonen ydmyket britene gang på gang. De trodde de skulle obstruere utmeldingen så lenge at britene gikk trette og ba om nåde.

Så lite har de lært om britene på 47 år. Tyskere er tyskere, franskmenn er franskmenn. Man skulle tro de ville anstrenge seg for å bevare et godt forhold til Storbritannia, men de gjorde ikke det. De tynte dem. Nå er det payback time.

Behandlingen viser EUs største svakhet: Man forsøker å kopiere amerikanernes e pluribus unum – av mange – ett. Men du kan ikke lage ett folk av tyskere og italienere. Det sa Thilo Sarrazin var EU største feiltakelse da vi møtte ham i København for noen år siden.

Han fikk rett: Merkel er blitt mer og mer tysk og resten av Europa kan styre seg. Når britene forsvinner som motvekt, vil tysk dominans bli enda tydeligere.

Den norske eliten henger i Merkels skjørt.

Aftenposten hadde i dag en motbydelig illustrasjon på Brexit.

Hva slags symbolikk er dette? Når britene velger selvråderett, er det ensbetydende med kloakken? En informert kilde skriver:

Dette er Aftenpostens behandling av Storbritannia. Som forsvarte oss under krigen. Som har et demokrati som inspirerte oss, hvis flagg vi tok fargene fra. Dette er hva Aftenposten har å komme med.

Det er sant. Den norske eliten er på en trip. Sunt bondevett tilsier at britene ikke har fått et anfall av nostalgi. Brexit er uttrykk for erfaringer med EU over lang tid. En kjent EU-tilhenger skriver i Telegraph hva som fikk det til å tippe for ham:

Why I changed my mind on the European Union

I bumped into David Owen last year. The former foreign secretary told me he had become a Leaver because of what had been done to Greece. That is exactly what finally did it for me too; a whole country reduced to penury for years on end; a country that elected a government on an anti-austerity ticket and was instantly overruled and humiliated by Brussels.

For people like me, with an old-fashioned classical humanist education, Greece holds a special place in the heart. At one time Greece was the only country in Europe that still stood beside us in World War Two. Greece’s humiliating defeat of Mussolini was the beginning of his downfall. After that, his troops lost their confidence and their ideological certainties.

En følelse av og for historie er en viktig del av å være europeer. Hellas er ikke et hvilket som helst land i Europa.

I enda høyere grad gjelder dette ofrene som ble brakt under annen verdenskrig.

Having researched and written extensively on the two world wars, I increasingly developed a sense of the vastness of the sacrifice, and therefore of how sacrilegious it would be to erode our democracies. I once took my father to visit the battleground in Italy where nearly all his comrades were wiped out in one heroic and doomed attack; 20 tanks destroyed in five minutes. It was a war for the right of nations to self-determination.

Legg på toppen av dette Merkels åpne armer til millioner av migranter. Dermed torpederte hun en av EUs viktigste resultater: Schengen.

When I was 18, I travelled all over Europe with a piece of pink card that I bought at the village post office. Now, in part thanks to Islamist terrorism and Angela Merkel’s quixotic humanitarianism, the Schengen arrangement may have to come to an end; the free movement that we all loved the most about the EU may be lost because of the threat to security that is built into it.

Saboteringen av Brexit og Trump-haterne har noe til felles: De nekter å akseptere folkets dom. De setter seg over et demokratisk valg.

Valget 6. november 2016 og Brexit har vært en enorm lærepenge og undervisning i hvor udemokratisk eliten er blitt. Den har et så foraktfullt forhold til folket at de tror det ikke forstår. Men folk forstår. De ser en elite som har trukket opp stigen og kjemper for sine privilegier og later som om det er demokrati. Norge har slått inn på den samme veien og eliten bruker alle tricks og alle midler. Klima er blitt det seneste som polariserer og som ikke tåler opposisjon. Også denne vil bli nedkjempet.

Fredag 31. januar er en stor seier for folkets vilje. Folkets suverene vilje er demokratiets grunnsten. Folket er alltid ett konkret folk, med røtter i et landskap og en egen kultur og historie. Eliten kan håne folket så mye de vil. Det kan ikke frata folket dets historie, forutsatt at folket vil huske.

Nå får det noe å huske, og det er det som er viktig: Eliten er ikke uovervinnelig. At Brexit fullføres er en stor seier. Det samme er Trumps seier over Demokratenes dirty tricks.